Apsurdima u Ministarstvu bezbjednosti BiH nikad kraja. I dok ministar Dragan Mektić gotovo na dnevnoj bazi vodi verbalne ratove sa rukovodstvom Republike Srpske, neke od najvažnijih funkcija u njegovom ministarstvu obavljaju bivši pripadnici zloglasnog odreda “El Mudžahedin”.

Na spisku pripadnika odreda “El Mudžahedin”, pod rednim brojem 573 zavedeno je i ime Adnana Dlakića. 22 godine nakon okončanja rata, Dlakić je stručni saradnik za borbu protiv privrednog kriminala u Ministarstvu bezbjednosti BiH i jedan od najbližih saradnika ministra Dragana Mektića, tvrdi ekspert za borbu protiv terorizma, Dževad Galijašević.

– Dlakić Adnan je veoma bitan lik, s obzirom da je on formulisao cijelu politiku ministru Mektiću. Dakle, ovo što Mektić radi na planu kriminalizacije rukovodstva Republike Srspke, na planu kriminalizacije ekonomije i bankarskog sektora Srpske,  to u stvari dolazi iz glave Dlakić Adnana – rekao je Galijašević.

Sve ovo ima za cilj skretanje pažnje sa borbe protiv terorizma, koji je trenutno najveća opasnost po BiH, tvrdi Galijašević. Zbog toga se, kaže, prikrivaju podaci o broju ratnika koji su otišli u Siriju, kao i o broju povratnika, a to u djelo provode bivši pripadnici odreda “El Mudžahedin”, kao i ostali ratni kadrovi iz bošnjačkog naroda, raspoređeni po zajedničkim institucijama.

– Nažalost, neki ljudi iz Republike Srpske uopšte ne shvataju da se vodi specijalni rat protiv Republike Srpske, protiv njenih ovlaštenja, njenih državotvornih kapaciteta i njenog rukovodstva. Taj rat je aktivan, ne samo u medijima, on se vodi u institucijama. U institucijama su pripadnici odreda “El Mudžahedin” – zaključio je Galijašević.

Koliki ugled Dlakić uživa u Ministarstvu bezbjednosti, pokazuje i činjenica da je, upravo na prijedlog ovog ministarstva, prošle godine izabran i za kontakt osobu za saradnju sa Kancelarijom UN za droge i kriminal. Stav ministra Mektića o ovom pitanju nismo uspjeli dobiti, jer je danas bio nedostupan za telefonske pozive.

RTRS