Nakon današnje sjednice Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, na kojoj je po hitnom postupku usvojen Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, čiji je predlagač Klub Hrvata u Domu naroda, iz bošnjačkih stranaka stižu tvrdnje da su ih Srbi i Hrvati u ovom organu preglasali!

Za HDZ-ov prijedlog izmjena glasali su svi delegati iz reda rrvatskog narda: Bariša Čolak, Martin Raguž, Mario Karamatić, Zdenka Džambas i Ljilja Zovko, dok su iz Kluba srpskog naroda podršku dali Nebojša Radmanović, Sredoje Nović i Dragutin Rodić.

Protiv su bili članovi Kluba bošnjačkog naroda Halid Genjac, Sead Kadić, Safet Softić i Sifet Podžić, dok su uzdržani bili predstavnici srpskog naroda iz Saveza za promjene, Ognjen Tadić i Darko Babalj. Delegat Fahrudin Radončić se uopšte nije pojavio na sjednici.

Konačnu riječ o HDZ-ovom prijedlogu Izbornog zakona daće poslanici u Predstavničkom domu, ali gotovo je izvjesno da će ovaj zakonski prijedlog u završnici biti odbačen, budući da su se protiv prijedloga izjasnile sve stranke s većinom bošnjačkih poslanika – SDA, SDP, DF, A-SDA, – te je isključena mogućnost njihovog preglasavanja, bez obzira kako će o HDZ-ovo prijedlogu glasati poslanici Radončićevog SBB-a.

Današnju raspravu o predloženim izmjenama Izbornog zakona obilježio je “sukob” delegata Martina Raguža i Darka Babalja.

“Vi pokušavate da zadržite status kvo, a sebi ste stvorili državu u državi, dok se jednom narodu ne dozvoljava da sam sebi bira legitimne predstavnike u zakonodavnim organima”, rekao je Martin Raguž, komentarišući stav predstavnika Saveza za promjene da budu uzdržani prilikom glasanja.

“To je pitanje Federacije BiH. Vi ste tamo vezali zastave. Imate Vašingtonski i Dejtonski sporazum i vi među sobom rješavajte vaše probleme. Zbog toga ćemo mi biti suzdržani”, odgovorio je Darko Babalj.

On je najavio i da će podnijeti ostavku na mjesto člana Interresorne radne grupe za izradu izmjena Izbornog zakona.

“Koliko ova grupa već radi, još uvijek nije ništa dogovoreno. Osim toga, posljednje tri sedmice niko od predstavnika hrvatskog naroda nije se pojavio ni na jednoj sjednici Interresorne radne grupe. Zbog toga ne vidim više smisla da budem njen član i podnijeću ostavku”, pojasnio je Babalj.

Delegati iz reda hrvatskog naroda su cijelu raspravu posvetili tome da dokažu kako ove izmjene ne diskriminišu nikoga, te da je njihov jedini cilj da osiguraju predstavnicima Hrvata da sami biraju svoje legitimne predstavnike, prije svega u Dom naroda Parlamenta FBiH, jer je njima predviđeno brisanje odredbe da iz svakog kantona u ovaj parlamentarni dom mora biti izabran bar po jedan predstavnik svakog od konstitutivnih naroda.

“Ove izmjene nisu usmjerene ni protiv koga. One trebaju doprinijeti stabilizaciji političkih prilika u BiH, jer će osigurati da Hrvati, ali i drugi narodi sami biraju svoje legitimne predstavnike u Dom naroda. Podsjećam, to nije dom kantona, niti Predstavnički dom, nego dom u kojem su predstavljeni narodi. Osim toga, ovim izmjenama se ne tretiraju presude Evropskog suda za ljudska pava, jer je za njihovo provođenje potrebno mijenjati i Ustav BiH. Mi smo spremni da razgovaramo i o tome, ali s obzirom na klimavu parlamentarnu većinu, pitanje je da li uopšte sada to možemo riješiti”, izjavio je predsjedavajući Doma Bariša Čolak.

Međutim, delegat Halid Genjac je upozorio na opasnost od novih apelacija pred Evropskim sudom za ljudska prava.

“Ovim izmjenama se onemogućava da u Dom naroda Parlamenta FBiH budu izabrani Bošnjaci iz, recimo, Livanjskog, Zapadnohercegovačkog i Posavskog kantona. Zbog toga se može lako desiti da neko od Bošnjaka iz ovih kantona pokrene apelaciju pred Evropskim sudom za ljudska prava”, istakao je Genjac.

Zamjeniku predsjedavjućeg Doma Safetu Softiću sporna je i hitna procedura, po kojoj se ove izmjene usvajaju.

“I kada su prvi put ove izmjene bile pred ovim Domom, postavio sam pitanje zašto one nisu upućene u redovnu proceduru, kako bi se omogućilo otvaranje dijaloga, kao i to da članovi ovog doma intervenišu amandmanima na predložene izmjene. Zašto se radi po principu da se ove izmjene mogu samo usvojiti ili ne? Do sada još uvijek nisam dobio odgovor na ovo pitanje. Osim toga, jasno je kakav će biti rezultat glasanja u ovom domu, ali nema te matematike koja će osigurati da one budu usvojene i u Predstavničkom domu. Šta onda time dobijamo? Samo ćemo na kraju shvatiti da smo izgubili pet mjeseci u raspravama bez konkretnog rezultata”, naglasio je Softić.

Slobodna Bosna