Odbornici skupštine grada Prijedora usvojili su prijedlog Odluke o raspisivanju javnog oglasa za davanje pod zakup poljoprivrednog zemljišta u svojini Republike Srpske na području grada, putem pribavljanja pisanih ponuda.

U ovom slučaju, prijedorska gradska administracija je posrednik, dok je Republika Srpska vlasnik zemljišta. Ova tačka dnevnog reda naišla je na negodovanje odbornika SDS-a, koji tvrde da se sporno zemljište ne može izdati pod zakup, jer je u vlasništvu Poljoproizvoda.

Na današnjoj sjednici Skupštine grada, izabran je i novi zamjenik gradonačelnika, kandidat SNSD-a, Aleksandar Miljuš.

Јednoglasnom odlukom odbornik Miljuš izabran je za zamjenika gradonačelnika. Po profesiji dječiji hirurg, obavljao je funkciju rukovodioca prijedorske filijale Fonda zdravstvenog osiguranja.

– Radićemo u onom pravcu u kojem su naša gradska i lokalna administracija i Grad Prijedor krenuli unazad par godina, kako bi se veliki infrastrukturni projekti produbili i završili, te započeli i neki novi – naglašava Miljuš.

Mjesto zamjenika gradonačelnika bilo je upražnjeno od 23. maja, nakon iznenadne smrti Drage Tadića, koji je obavljao ovu funkciju. Odbornici su usvojili i odluku o davanju pod zakup oko 600 hiljada hektara poljoprivrednog zemljišta.

– Iskreno se nadam da ćemo sa ovim u značajnoj mjeri urediti problematiku korištenja zemljišta koje je potrebno poljoprivrednim proizvođačima za njihov dalji rad, te da ćemo razriješiti pitanja bespravnog korištenja zemlje koja se dodjeljuje – kaže gradonačelnik Milenko Đaković.

Odbornici SDS-a nisu podržali ovu odluku. Tvrde da je zemljište u vlasništvu Poljoproizvoda, što može imati negativne posljedice.

– Došao sam do saznanja da imamo i sudsku presudu Okružnog suda i Vrhovnog suda koji su presudili u korist Poljoproizvoda. Ako je neko vlasnik, ne mogu Skupština i Vlada donositi odluke kojima daju u zakup tuđu zemlju – kaže Radenko Stijepić, odbornik SDS-a.

Prijedorski odbornici razmatrali su i referate iz imovinsko-pravne oblasti.

RTRS