U prijedorskom Udruženju Roma danas je počela realizacija projekta pod nazivom “Tačan odabir školovanja, ključ za vrata zapošljavanja”, koji će trajati četiri mjeseca u funkciji većeg zapošljavanja romske populacije na području Prijedora.

Predsjednik ovog udruženja Ramo Salešević izjavio je da je cilj projekta da se roditeljima školske djece i omladine romske populacije, kojih ima oko 50, skrene pažnja na važnost uključivanja djece u sistem školovanja.

“Naš je zadatak, osim razgovora sa roditeljima, da pružimo pomoć romskoj omladini pri izboru zanimanja za koje će se školovati u srednjim školama”, naveo je Salešević.

On je dodao da je jedan od ciljeva projekta lobiranje i prema poslodavcima na području grada Prijedora da u toku ove godine zaposle pet Roma sa akcentom na mladima koji su u skorije vrijeme završili srednjoškolsko obrazovanje.

Tokom projekta biće organizovan terenski rad kako bi bili posjećeni roditelji koji školuju djecu, a predviđeni su i sastanci sa lokalnim organima vlasti i poslodavcima, radi zapošljavanja mladih Roma.

“U Prijedoru imamo 200 radno sposobnih Roma koje niko ne zapošljava i na tome moramo svi zajedno raditi”, istakao je Salešević.

Projekat finansira Fond za otvoreno društvo BiH u iznosu od 2.800 dolara.

Izvor: SRNA/RTRS