Manifestacija “12. Blanik kup 2017” biće održana 26. avgusta na Aerodromu Urije u Prijedoru, a i ove godine se očekuje učešće oko 30 pilota jedriličara iz Australije, Poljske, Austrije, Makedonije, Srbije, Slovenije, Hrvatske, Crne Gore i BiH.

Sjednici Organizacionog odbora danas je, kao potpredsjednik, prisustvovala ministar uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Lejla Rešić, koja je rekla da je ovo osma godina zaredom da Ministarstvo podržava ovu jedinstvenu manifestaciju i u BiH.

“Mi to moramo njegovati i podržati ove ljude da bi se tradicija nastavila. Tu smo da podržimo sve što Prijedor ili bilo koja druga lokalna zajednica u Republici Srpskoj organizuje”, istakla je Rešićeva.

Predsjednik Organizacionog odbora kupa Milenko Đaković rekao je da su na sastanku evidentirana sva organizaciona i bezbjednosna pitanja i uslovi koje treba ispuniti.

“Akcenat smo stavili na bezbjednost takmičara, a onda i svih učesnika, pogotovo što će biti održano i veče zabave, tako da nas na tom polju ništa ne smije iznenaditi”, naveo je Đaković.

Direktor kupa Milan Marković rekao je da će ove godine prvi put učestvovati kolege iz Slovenije sa modelima jedrilica, što će upotpuniti kompletan doživljaj.

Organizator kupa je Aero klub “Prijedor”, a pokrovitelji Ministarstvo uprave i lokalne samouprave, Ministarstvo saobraćaja i veza, Ministarstvo porodice, omladine i sporta Republike Srpske i grad Prijedor.

Riječ o takmičenju pilota, jedinom u BiH, u preciznom slijetanju na dvosjednoj višenamjenski opremljenoj jedrilici “blanik L-13” koja se koristi za obuku, trenažu, te sportsko i akrobatsko letenje.

Ivor: Srna/RTRS