U Prijedoru je večeras održano veče srpsko-slovenačkog foklora i tradicije na kojem su se u plesnim koracima, muzici i pjesmi nadmetali članovi Folklorne grupe mladih iz Saničana i gosti iz Folklornog društva “Kres” iz Novog Mesta u Sloveniji.

Predsjednik Udruženja Slovenaca “Lipa” Alenka Uduč, koja je bila organizator i domaćin ove etno večeri, kaže da se ovo udruženje svake godine tokom ljeta uključuje u gradske manifestacije.

“Cilj nam je da održavamo veze koje smo na raznim nivoima uspostavili sa brojnim gradovima u našoj matici Sloveniji i rado dovodimo goste u ovaj grad gdje slovenačka manjina živi više od jednog vijeka”, istakla je Udučeva.

Folklorno društvo “Kres” osnovano je u Novom Mestu 1975. godine i njegovi članovi su različitog obrazovanja i uzrasta, a vezuje ih dobra volja i ljubav prema narodnim tradicijama.

“Naše društvo broji oko 150 članova, a čine ga djeca, mladi, odrasli, veterani, pjevači i igrači, te tamburaška grupa. Rado se odazivamo pozivu prijatelja, kao što je bio i ovaj da dođemo u Prijedor i da nastupimo na ljetnoj sceni u gradu”, rekla je Branka Moškon, predsjednik Društva “Kres”.

Društvo njeguje pjesme i plesove slovenačkih regiona Dolenjska, Koruške, Štajerske, Prekomurja, Goričke i Soča, a dio tog repertoara predstavili su i večeras mnogobrojnim Prijedorčanima okupljenim na trgu.

Ovo veče tradicije i folklora bio je dio ovogodišnjeg Kulturnog ljeta, koje je počelo 1. juna i trajaće sve do početka septembra.

Izvor: SRNA/RTRS