Novac nekada nije toliko bitan koliko ideja. To potvrđuje Neđo Ninić iz Kozarske Dubice koji je od plastičnih flaša napravio ogradu.

Nadomak manastira Moštanica, daleko od gradske buke i vrelog asfalta Neđo Ninić kupio je, kako kaže, svoje “parče” raja. Međutim, za ogradu, nije bilo novca. To Ninića nije pokolebalo. Odlučio je da napravi mnogo jeftiniju ogradu i to od bačenih plastičnih flaša, uz pokoju limenku.

– Pošto ovdje nemam struje, preko akumulatora bušim dno i čep i provlačim pocinčanu ili plastificiranu žicu – pojašnjava Neđo proces nastajanja ove neobične ograde.

Uz malo truda, a sasvim malo novca, osvanula je ograda koju bi u suprotnom morao platiti nekoliko stotina maraka. Podrška ideji nije izostala. Pored boca koje je sam prikupio, dobro je došla i pomoć komšija u ovom neobičnom poduhvatu.

U ogradu dužine 130 metara, širine 30, otišlo je 1.500 plastičnih flaša. Sav posao bio je završen za samo tri dana. Neđo u šali kaže da je zbog ograde morao prazniti i ambalažu.

– Naravno da sam morao i popiti ponekad kako bi ispraznio ambalažu, tako da sam spojio ugodno sa korisnim – priznaje ovaj kreativni Dubičanin.

Јedno je sigurno – ugodno i korisno moraće spajati i u narednom periodu, jer je za završetak ograde potrebno još nešto više od dvije hiljade flaša.

RTRS