Ministar uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Lejla Rešić rekla je da je, iako je opština Krupa na Uni dobila negativno revizorsko mišljenje, to veoma važno jer predstavlja smjernicu novom načelniku kako da postupa, s obzirom na naslijeđene probleme u toj lokalnoj zajednici koje su proizvele zakonski neutemeljene odluke iz ranijeg perioda.

Rešićeva je naglasila da su te potpuno neutemeljene ili zakonski neosnovane odluke proizvele određene pravne i finansijske posljedice.

“Sada je nakon tri-četiri godine veoma teško ustanoviti šta se desilo i kako se desilo. Ovdje je nerad ostavio ogromne posljedice i to je ono što je osnovni problem. Mislim da je to revizorsko mišljenje došlo u pravom trenutku i da je za opštinsko rukovodstvo spasonosno i potrebno”, rekla je Rešićeva novinarima nakon sastanka sa načelnikom opštine Krupa na Uni Mladenom Kljajićem.

Ona je navela da je jedan od problema u Krupi na Uni vodovodno preduzeće za koje je juče usvojena odluka o pokretanju procedure stečaja, te napomenula da je to vjerovatno jedina opština u Republici Srpskoj koja ima radnike vodovoda koji su zaposlenici opštine, što sistem apsolutno ne prepoznaje.

“Nismo mi ti koji će ljude ostaviti bez posla, ali to je nešto što sistem ne prepoznaje. To su problemi koje opštinsko rukovodstvo pokušava da riješi uz našu pravnu pomoć. To su naslijeđeni problemi za čije će rješavanje biti potrebno puno vremena”, rekla je Rešićeva.

Ona je navela da je situacija koja je zatekla novo rukovodstvo u opštini Krupa na Uni sa svih aspekata takva da se ne može susresti često, ali da smatra da će situacija, nakon što se neke stvari slože u toj lokalnoj zajednici, ponovo biti kao 2012. godine kada je na opštinskom računu bilo viška sredstava.

“Ono što moramo uraditi odmah jeste pokušati naći način da, prije svega, ponovo postavimo pravne temelje i da se svi fokusiramo na to da pokušamo riješiti goruće deficite”, rekla je Rešićeva.

Ona je podsjetila da je sa rukovodstvom opštine i prije današnje posjete održano više sastanaka u Banjaluci, te dodala da je lokalnoj upravi za rješavanje pravno kompleksnih situacija na usluzi pravni tim Ministarstva.

Kljajić je rekao da je budžet ove izrazito nerazvijene opštine oko 800.000 KM, ali da iznos još nije konačan, te naveo da je dosta gorućih problema, među kojima su i dugovanja za socijalna davanja.

RTRS