U organizaciji italijanskog udruženja Program Prijedor, finansijsku podršku pokrajine Trento, u saradnji sa Gradom Prijedorom i Agencijom za lokalni razvoj PREDA, u Prijedoru je održan završni dio obuke o planiranju lokalnog ekonomskog razvoja.

Za polaznike je organizovana svečana dodjela sertifikata, kao potvrda da su mladi Prijedorčani spremni za ekonomsko jačanje nerazvijenih mjesnih zajednica. Prvi cilj projekta je revitalizacija Ljubije kod Prijedora, uz posredovanje mladih, stručnih snaga.

Kroz obuku, organizovanu u Prijedoru i Italiji, koja traje od početka godine, od prijavljenih 25, prošlo je odabranih 16 kandidata. Njima su uručeni sertifikat, kojim se potvrđuje da su spremni za participativno planiranje lokalnog ekonomskog razvoja. Stečeno znanje će, kažu, prenijeti u Ljubiju, kako bi je ekonomski i socijalno ojačali.

– Cilj obuke je da se osposobimo, da utičemo na poboljšanje Ljubije, tako da poslije iskustvo iz Ljubije možemo primijeniti na Prijedor i ostale okoline koje su zapostavljenje – rekla je Željka Zgonjanin, iz agencije PREDA.

RTRS