lan Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić apelovao je da vlast Unsko-sanskog kantona i Federacije BiH omogući održavanje Grmečke koride, budući da je očigledno da je riječ o stalnim, višegodišnjim opstrukcijama s ciljem namjernog uskraćivanja prava na njegovanje tradicije srpskog naroda u opštini Sanski Most.

Ivanić je rekao da bi definitivna odluka o zabrani Grmečke koride bila najdirektniji udar na prava srpskih povratnika u Sanski Most i FBiH i da očekuje od kantonalnih i federalnih vlasti da u međuvremenu nađu termin i rješenje za održavanje skupa, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

On je naglasio da uvažava i održavanje drugih manifestacija u Unsko-sanskom kantonu, ali da Grmečka korida sa tradicijom od 245 godina ne može i ne smije da bude prekinuta.

Ivanić je razgovarao sa predsjednikom Zavičajno-turističkog udruženja za očuvanje i njegovanje tradicije “Grmečke koride Međeđe brdo 1772” Nenom Dobrijevićem koji ga je informisao o ponovnoj zabrani održavanja Grmečke koride na tradicionalnoj viševjekovnoj lokaciji Međeđe Brdo u opštini Sanski Most.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona ponovo je zabranilo održavanje Grmečke koride na toj lokaciji, predviđeno 2. avgusta, uz objašnjenje da je za isto vrijeme i za isto mjesto podnesena prijava za održavanje vjerskog skupa u organizaciji Islamske zajednice BiH, Medžlis Islamske zajednice Ključ.

Međutim, organizatori su informisali Ivanića da su tražili i bilo koji drugi datum za održavanje Grmečke koride na Međeđem Brdu, ali da ni za to nisu dobili dozvolu.

Grmečka korida na Međeđem Brdu ima tradiciju od 245 godina. Oduvijek je održavana na istom mjestu, osim nekoliko poslijeratnih godina, kada je iz bezbjednosnih razloga privremeno premještena u opštinu Oštra Luka, u Republici Srpskoj.

Poslije toga, tri godine je ponovo nastavljena tradicija Grmečke koride na Međeđem Brdu, da bi je posljednjih godina vlasti Unsko-sanskog kantona ponovo zabranile.

Izvor: Srna/RTRS