Federalni hidrometeorološki zavod, zbog visoke dnevne temperature zraka i visoke vrijednosti UV indeksa izdao je narandžasti meteoalarm u cijeloj Bosni i Hercegovini od 31. jula do 6. augusta, u vremenskom intervalu od 13 do 18 sati.

Očekivane maksimalne temperature zraka su od 32 do 39, lokalno na sjeveru i jugu BiH su moguće i maksimalne vrijednosti od 40 do 41 stepen.

Ranije su meteorolozi najavili da nas u navedenom periodu očekuju najviše temperature ove godine, odnosno ljetni period koji nije zabilježen u posljednjih 20 godina. 

U utorak u Bosni i Hercegovini bit će pretežno sunčano vrijeme. Očekuje se slab do umjeren vjetar zapadnog smjera te najniža jutarnja temperatura zraka uglavnom između 14 i 19, na jugu do 24 stepena celzija. Najviša dnevna temperatura zraka iznosit će većinom između 32 i 38, na jugu zemlje do 41 stepen.

U srijedu se očekuje pretežno sunčano i veoma vruće vrijeme. Puhat će slab vjetar do umjerene jačine južnog i jugozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka uglavnom kretat će se između 15 i 20, na jugu do 24 stepeni.

Najviša dnevna temperatura zraka iznosit će između 34 i 40, na jugu zemlje do 42 stepena. 

Radiosarajevo.ba