Predsjednik Odbora za obrazovanje, nauku, kulturu i informisanje Narodne skupštine Republike Srpske Danijela Mrda izjavila je da ne postoji naučno, niti političko uporište za postojanje “bosanskog jezika”.

Komentarišući najavu bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića o podnošenju apelacije Ustavnom sudu Republike Srpske o uvođenju bosanskog jezika u škole u Srpskoj, Mrda je upozorila da takav zahtjev predstavlja nastavak više od jednog vijeka stare težnje stranih okupatora i domaćih kvislinga da, nametanjem naziva jezika, nametnu i stvaranje nove nacije u koju bi se utopio srpski nacionalni identitet u BiH.

“Ni po ustavnim, a kamoli po lingvističkim kriterijumima ne postoji ‘bosanski jezik’, niti postoji ‘bosanska nacija’. Za nas Srbe u Republici Srpskoj i BiH ‘bosanski jezik’ postoji kao što postoji hercegovački, krajiški, šumadijski ili novopazarski jezik”, rekla je Srni Mrda, koja je i poslanik SNSD-a.

Prema njenim riječima, Izetbegović je svjesno ignorisao činjenicu da Ustav Republike Srpske, koji je prošao sito i rešeto Venecijanske komisije, poznaje odrednicu jezik bošnjačkog naroda.

“Izetbegović neće da se pozabavi činjenicom da, od ukupno 13 ustava u BiH, njih pet ‘bosanski jezik’ naziva ‘bošnjačkim’ ili ‘jezikom Bošnjaka’. Najviši pravni akt Federacije BiH kaže da su zvanični jezici u tom entitetu ‘bosanski i hrvatski’, a pismo latinica. Istovremeno, Ustav Hercegovačko-neratvanskog kantona i ustavi Posavskog, Zapadnohercegovačkog i Livanjskog kantona poznaju termin ‘bošnjački jezik’, ali Izetbegoviću ne pada na pamet da se time pozabavi, baš kao ni pitanjem koji jezik uče djeca srpske nacionalnosti u Federaciji BiH, gdje su Srbi ionako svedeni na statističku grešku”, upozorila je Mrda.

Ona je ocijenila da najava Izetbegovićeve apelacije predstavlja nastavak specijalnog rata kojeg SDA, zajedno sa koalicionim partnerima iz SDS-a i PDP-a, već tri godine vodi protiv Republike Srpske i njenih institucija.

“O tome svjedoči i izjava Ćamila Durakovića koji je zaprijetio da će oni koji budu htjeli da sa Bošnjacima formiraju vlast u Republici Srpskoj morati da pristanu na priznavanje ‘bosanskog jezika’. Oni, očigledno, i na ovoj temi računaju na slabe i podaničke Srbe, na Srbe sa kojima su u protekle tri godine u Sarajevu tijesno sarađivali u propalim nastojanjima da kriminalizuju, uruše i u najružnijem svjetlu prikažu institucije Republike Srpske”, zaključila je Mrda.

Izvor: SRNA/RTRS