Nekadašnji visoki funkcioner Službe državne bezbjednosti SFRЈ i Srbije Božidar Spasić tvrdi da bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i direktor Obavještajno-bezbjednosne agencije (OBA) BiH Osman Mehmedagić vrlo dobro znaju ko je organizovao pokušaj linča predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u Potočarima prije dvije godine.

Spasić između ostalog, tvrdi da su predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i ostali funkcioneri iz Srpske koji kritikuju rad OBA i nazivaju je “neprijateljskom” agencijom potpuno u pravu.

– OBA se već dugo bavi ilegalnim prisluškivanjem i praćenjem srpskih i hrvatskih političara u BiH. Opremu za prisluškivanje dobili su iz Turske, zahvaljujući odličnim vezama koje sadašnji direktor OBA ima sa turskom obavještajnom službom. Kao neko ko je bio zadužen za praćenje takvih stvari imam pouzdane informacije. Naime neposredno prije izbijanja rata u BiH naša služba bezbjednosti došla je do saznanja da izvjesni Osman Mehmedagić često putuje u Tursku. Prvo smo mislili da se bavi nekim švercom, a kasnije smo saznali da je on redovan gost turske obavještajne službe. Kasnije je on u ratu postao prvi pratilac Alije Izetbegovića, a prije nekoliko godina Alijin sin Bakir ga je pogurao na mjesto direktora OBA – tvrdi Spasić.

Spasić je ubijeđen da nadležne inisitucije u BiH neće procesuirati odgovoren za napada na predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u Potočarima prije dvije godine.

– Kompletna scenografija, kao i postupci nadležnih organa u BiH nakon tog mučnog događaja pokazuju sve elemente tzv. državnog atentata. Kad kažem državni atentat, tada mislim na slučaj ubistva ili pokušaja ubistva visokog državnika neke zemlje za koje je nemoguće otkriti ko stoji iza toga. Takvo je, na primjer, bilo ubistvo Ulofa Palmea ili Džona Kenedija. Suštinski, tu nema nikakvih tajni, jer takve atentate organizuju određene državne službe, pa tako ne postoji mogućnost da se to ikad do kraja rasvijetli. Možda se otkriju dva ili tri lica, neposredna izvršioca, ali se tu uglavnom radi o ljudima iz nekog trećeg prstena odgovornosti. Oni nikad neće otkiti ko ih je organizovao i doveo da to urade – istakao je Spasić.

On pretpostavlja se da iza napada u Potočarima stoji OBA.

– Gotovo sa sigurnošću možemo tvrditi da oni stoji iza toga. Ovog puta nisu tražili saglasnost turske obavještajne službe, već je to samostalno organizovano. Iza toga ne stoji ni vehabijska zajednica, kako su neki tvrdili, već država BiH, odnosno njen bošnjački dio – zaključio je Spasić.

Izvor: SrpskaCafe