Na malom gradskom trgu u centru Prijedora otvorena je druga Privredno-turistička manifestacija “Dani šljive”. Voćari ističu da je zbog proljećnog mraza skoro u potpunosti uništen ovogodišnji rod šljive pod Kozarom. Iz prijedorske Gradske uprave poručuju da će materijalno pomoći voćare koji su pretrpjeli štetu.

Kupcima se, između ostalog, nudi nekoliko sorti čačanke, ali i brojne vrste pekmeza i rakije. Zasadi šljive, potkozarskog brenda, proljetos su pretrpjeli veliku štetu od mraza.

– Ono što nam nije uništio onaj mraz, nekih 10 ili 20 odsto uroda imamo priliku prodati po malo većoj cijeni nego što bi dali za otkup u rakiju. Ovim se ne može namiriti šteta, ali makar možemo iskoristiti ono što je preostalo od ovogodišnjeg uroda – kaže Ilinka Macura koja uzgaja šljive i kruške.

Iz prijedorskog Udruženja voćara ističu da je zbog mraza skoro u potpunosti uništen ovogodišnji rod šljive pod Kozarom.

Predsjednik Udruženja Mladen Marjanović rekao je da je rod šljive ove godine rod potpuno podbacio i da je zato sajam proširen sa izlagačima drugog voća i povrća.

– Na regiji Prijedora ovogodišnji rod šljive je skoro 90 odsto uništen – kaže Marjanović.

Grad Prijedor podržava voćare. Rješenje je ulaganje u sistem zaštite od mraza. Izlagače je obišao i gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković, koji je rekao da će Grad i ove godine izdvojiti sredstva da se šteta bar djelimično nadokadi.

Kilogram šljive košta 1,2 KM, a manifestacija “Dani šljive” traje do 10. avgusta.

RTRS