Federalni hidrometeorološki zavod objavio je crveni meteoalarm zbog ekstremno visoke temperature za šire područje Banjaluke, Prijedora, Višegrada i Trebinja na prostoru Republike Srpske, te Bihaća, Mostara i Tuzle na području Federacije BiH.

Za ostala područja važi narandžasto upozorenje, a iz Federalnog zavoda naglašavaju da se i danas očekuje pretežno sunčano vrijeme.

Tokom dana očekuje se umjerena oblačnost, uz najvišu temperaturu do 39, u Hercegovini i Posavini do 42 stepena Celzijusova.

Zbog visoke temperature vozačima iz Auto-moto saveza Srpske savjetuju da duža putovanja planiraju u ranim jutarnjim ili večernjim časovima.

Obzirom da će i narednih dana biti visoke temperature, Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite još jednom upozorava građane da, ukoliko je moguće, što manje vremena provode na otvorenom, posebno u najtoplijim periodima dana.

Visoke temperature mogle bi uticati na većinu populacije, te se preporučuje, koliko god je moguće, da se u najtoplijim periodima dana boravi u zatvorenim i rashlađenim prostorijama, suzdržava od fizičkih napora, češće tušira mlakom vodom i uzima što više tečnosti.

Ovo se posebno odnosi na hronične bolesnike kod kojih se mogu javiti pojačane tegobe, ali i simptomi poput glavobolje, opšte slabosti, razdražljivosti, iscrpljenosti, kao i problemi sa spavanjem. U slučaju tegoba preporučljivo je da se odmah jave doktoru porodične medicine.

Ukoliko postoji potreba za izlazak van kuće, preporučuje se maksimalna zaštita od UV zračenja, boravak u hladu kada god je to moguće, uzimanje veće količine tečnosti uz izbjegavanje alkohola i napitaka sa puno kofeina i šećera, manji, laganiji obroci tokom dana, kao i korišćenje široke, svijetle odjeće od prirodnih materijala, šešira sa širokim obodom i sunčanih naočara.

Ministarstvo posebno upozorava roditelje da u najtoplijem dijelu dana zaštite djecu koja često borave napolju, da ih, ni na kratko, ne ostavljaju same u parkiranim vozilima, te da se pridržavaju svih preporučenih mjera za zaštitu od visoke temperature.

RTRS