Srbija je tokom protekle godine manje nego ikada poslije 1990. radila na zaštiti prava srpskog naroda u regionu, a Republika Srpska je danas jedina politička autonomija u Evropi čiji je status ugrožen, ocijenio je predsjednik Naprednog kluba Čedomir Antić.

Antić je u autorskom tekstu za “Politiku”, predstavljajući deveti izvještaj Naprednog kluba o stanju političkih prava Srba u regionu, naveo da, osim izgradnje Srpske kuće u Podgorici i dubokih odnosa sa vlastima Republike Srpske, javno nije uočljivo bilo kakvo djelovanje Srbije, program ili plan.

Navodeći da je zagranično srpstvo najobespravljenija evropska nacija i da je bilo žrtva kriza mladih nacija nastalih na prostoru bivše Јugoslavije, kao i velikog sukoba između SAD i Rusije, Antić je istakao da je Republika Srpska ugrožena, iako je njen status priznat međunarodnim ugovorima.

On je podsjetio da je tokom 2016. godine trajala kampanja za ukidanje Dana Republike Srpske, a da je Ustavni sud BiH glasovima stranaca presudio da je ovaj dan neustavan, zato što, navodno, predstavlja samo jedan narod i u vezi je sa vjerskim praznikom.

“Ovo nasilje nad istorijskim činjenicama, pošto je Srpska osnovana 9. januara 1992. godine, još je bizarnije zato što je među sudijama koje su glasale za ovu odluku bila i sudija iz Makedonije, multietničke države, čiji je centralni praznik Ilindan”, napominje Antić.

On navodi da je početkom ove godine bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović pokušao da, protivno ustavu, samostalno obnovi nekadašnju nelegalnu i neustavnu tužbu BiH za genocid protiv Srbije, zaobilazeći ustanove BiH, ali je Međunarodni sud pravde u Hagu, na osnovu formalnih razloga, odbio da razmatra ovaj zahtjev.

Antić ističe da u susjednim i okolnim državama živi 1,8 miliona Srba i da ih ima više nego Slovenaca u Sloveniji, svih Makedonaca, Bošnjaka, te dodaje da Napredni klub devet godina prati stanje političkih prava Srba u regionu i da su četiri godine zaredom “korice ovih izvještaja crne”.

U izvještaju se navodi da se u Hrvatskoj tokom prethodne godine u prosjeku svakog dana dogodio registrovani incident usmjeren protiv pripadnika srpskog naroda, a da je 67.000 Srba lišeno prava da glasa na lokalnim izborima.

“Višegodišnja politika onemogućavanja povratka konačno je dala rezultate, tako da su Srbi dvostruko manje zastupljeni u javnim službama, pa i manje nego što bi trebalo u odnosu na udio u stanovništvu”, napominje se u tekstu.

U izvještaju se navodi da je Međunarodni sud presudio da Hrvatska ne duguje višegodišnje neisplaćene penzije penzionerima sa teritorije Republike Srpske Krajine /RSK/. Tako je RSK prvi put međunarodno priznata, ali na štetu njenih građana.

Kada je riječ o Crnoj Gori, tamo su, navodi Antić, srpske političke stranke izložene istinskom progonu, nastavljene su ubrzane aktivnosti na asimilaciji srpskog naroda, uvedeni su školski dnevnici na latiničnom pismu, a izbačeni ćirilični, koji postoje od početka organizovanja prosvjete u Crnoj Gori.

Protiv srpskog nasljeđa u Cnoj Gori, ističe Antić, država vodi organizovanu kampanju, a kao primjer navodi uklanjanje spomena na Kosovsku bitku u Kliničkom centru u Podgorici, kao i najavljeno uklanjanje spomen-ploče srpskoj vojsci u Budvi.

“Vlast u Podgorici najavljuje da će nacionalizovati svu imovinu Srpske pravoslavne crkve /SPC/ stvorenu prije 1918. godine, a ne pominje i Katoličku crkvu”, dodaje se u tekstu.

Antić podsjeća da je dan pred izbore 2016. godine crnogorska policija privela više od 2.000 Srba, pristalica opozicionog Demokratskog fronta, zbog navodnog učešća u rušenju ustavnog poretka, a da se više srpskih političara i sa njima povezanih osoba nalazi u zatvorima po Crnoj Gori.

Na teritoriji Kosova i Metohije, koja je pod protektoratom, tokom prošle godine zabilježeno je oko 100 incidenata prema Srbima, zajednica srpskih opština nije formirana, Sud za ratne zločine još ne radi, a počinioci gnusnih ratnih zločina pobjeđuju na izborima u toj pokrajini.

U Makedoniji srpskom narodu još nije dozvoljena sloboda vjeroispovijesti, kanonska Ohridska arhiepiskopija je progonjena, dok je tokom neustavne smjene vlasti antisrbizam eksplodirao, a pojavila se i opskurna “tiranska platforma”, sa albanskim zahtjevom da se proglasi srpski genocid u Makedoniji.

U izvještaju se navodi da je stanje prava Srba u Albaniji i dalje loše, u Sloveniji srpski narod i dalje ne uživa ni status nacionalne manjine, za razliku od Slovenaca u Srbiji, dok je izvjestan napredak uočljiv u pravima malobrojnih Srba u Mađarskoj i Rumuniji.

Izvor: SRNA/RTRS