U Hramu Hristovog Vaskrsenja u Prebilovcima sutra će biti služena sveta arhijerejska liturgija povodom praznika Svetih novomučenika prebilovačkih i donjohercegovačkih.

Sveta arhijerejska liturgija počinje u 9.00 časova.

Srpska pravoslavna crkva kanonizovala je mučenike prebilovačke, te je 6. avgust posvećen Svetim prebilovačkim novomučenicima.

Patrijarh srpski Irinej osveštao je 8. avgusta 2015. godine Hram Vaskrsenja Hristovog koji je sagrađen u znak sjećanja na 4.000 Srba iz donje Hercegovine stradalih od ustaša u Drugom svjetskom ratu i bačenih u jame, čije su kosti minirane 1992. godine u Spomen-kosturnici koja se nalazila na mjestu današnjeg Hrama.

Po povratku Srba u Prebilovce, nakon 2000. godine, ostaci kostiju prebilovačkih novomučenika su sakupljeni.

Kosti su prikupljene u sedam kovčega i 2015. sahranjene u kripti Hrama Vaskrsenja Hristovog koji je urađen po uzoru na Crkvu Hristovog groba u Јerusalimu, koja je simbol Vaskrsenja i simbol života.

U Prebilovcima je u prvim danima avgusta 1941. od ukupno hiljadu stanovnika ubijeno 850, od kojih 600 žena i djece. Oni su, prema svjedočenjima ustaša kojima je 1957. godine suđeno za ovaj zločin, živi gurnuti u jamu Golubinka kod sela Šurmanci, nadomak Međugorja.

Ovo mjesto spaljeno je i u junu 1992. godine, kada su tokom ofanzive “Čagalj” pripadnici HOS-a i HVO-a, pod komandom generala Јanka Bobetka upale u selo.

Hram u Prebilovcima sagrađen je uz dobru volju, razumijevanje i pomoć predsjednika Srpske Milorada Dodika i zahvaljujući donacijama Srba u dijaspori.

Izvor: SRNA/RTRS