Da li je na pomolu trgovinski rat Hrvatske i zemalja regiona, zavisi isključivo od Zagreba – u tome su saglasne i Srbija i BiH. Na sutrašnjem sastanku u Sarajevu biće odlučeno da li će na enormno povećanje taksi za uvoz voća i povrća u Hrvatsku iz trećih zemalja odgovoriti kontramjerama. Srbija je već pripremila odgovor koji se od juče probno provodi na granici sa Hrvatskom.

Mjesec dana nijedan hrvatski prehrambeni proizvod neće se naći na policama u Srbiji, zbog pojačanih carinskih kontrola koje su od juče na snazi. Ne samo da se rade fitosanitarne i veterinarske provjere, nego i laboratorijske analize koje traju do 30 dana. I to nije formalni odgovor Srbije na 22 puta skuplje uvozne takse Hrvata – to je samo prikaz kako bi moglo da izgleda, ako hrvatski Pravilnik uskoro ne bude suspendovan.

– Ne postoji niko u Briselu ko smatra da ovo nije kršenje SSP-a, da su ovo diskriminatorske mjere protiv zemalja iz regiona. Јa sam siguran da će pritisak biti takav da će Hrvatska morati da promijeni tu odluku- kaže Rasim Ljajić, ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije.

Iz Hrvatske odgovaraju da se poskupljenje taksi ne odnosi samo na region, nego na 168 zemalja svijeta.

– Ni u kom slučaju nije bila intencija nanošenje štete susjednim zemljama. Žao mi je ako se to ispolitizovalo, to definitivno tako nije trebalo biti. Po meni ne postoje razlozi za protiv mjere koje je uvela Srbija, ali dobro, očekujem da ćemo sjesti sa ministrima iz susjednih zemalja kroz nedjelju ili dvijee i da ćemo vidjeti tačno u čemu je problem – kaže Tomislav Tolušić, ministar poljoprivrede Hrvatske.

Ministri poljoprivrede i trgovine zemalja regiona koje su pogođene hrvatskim poskupljenjem taksi već su stigli u Sarajevo, a sutra će zvanično razgovarati o rješavanju problema. U BiH, kao i Srbiji, smatraju da je jedino prihvatljivo da se takse vrate na nivo prosjeka u EU.

– Hrvatska uvozi 300 miliona godišnje u BiH, to je pet do šest puta više. Prema tome, rekao sam, ne smiju da nas ljute, moraju da nas poštuju – kaže Mirko Šarović, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Odgovor mora biti usaglašen, ali u korist domaćih proizvođača, poručuju iz Republike Srpske.

– Preovladava mišljenje da se pokuša dogovor. Kao što je i ministar poljoprivrede Stevo Mirjanić rekao, da se pokuša pronaći rješenje dogovorom i da treba razgovarati, se dok se ne postigne dogovor. Naravno, to je jedan opcija, a ako se dogovor ne postigne, onda posezanje za recipročnim mjerama – kaže Aleksandar Macanović, portparol Ministrastva Ministarstva.

Da se Hrvatska malo “zaletjela” s mjerama prema okruženju, smatraju ekonomisti, najprije zbog toga što u komšijske zemlje mnogo više izvozi, nego što uvozi.

– Mislim da, ako Hrvatska taj problem ne bude riješila, ako ne povuče tu odluku, da bi to moglo da stvori veliki problem, prvenstveno za hrvatrske proizvođače, jer ako posmatramo spoljnotrgovinski bilans Hrvatske i Srbije, on je pozitivan, odnosno na strani Hrvatske, tako da bi uvođenjem kontramjera Srbije veću štetu imala Hrvatska nego Srbija – kaže ekonomista Predrag Duduković.

Nije u pitanju samo poskupljenje taksi, tvrde proizvođači koji su se žalili Ministarstvu spoljne trgovine BiH. Hrvati, kako kažu, namjerno usporavaju procedure na granici, zbog čega roba po tri dana stoji u kamionima i propada. Ministri bi sutra u Sarajevu trebalo da usaglase zahtjev prema Hrvatskoj, a sudeći prema analizama, ako Hrvati ostanu pri svome, to bi moglo debelo da ih košta.

RTRS