Zahvaljujući komšijama, Petar PrpoŠ iz Lamovite, stara dotrajala kolica, zamijenio je novim, na baterijski pogon. Nova kolica su ga obradovala, i došla su, kaže u pravi čas. Nepokretan je, priča, već dugo, pa je čak i odlazak u prodavnicu do sad bio pravi izazov.

Poklon od komšija, nije očekivao, iako su se, kaže, već nekoliko puta pokazali kao pravi humanisti.

“Nisam se nadao, ali bilo je i prije koji su me obilazili, tako sretnu me na putu, pa me daruju. Ova ću koristiti ovako do Lamovite do Omarske, nekad ću otići u Bistricu na zbor i tako. Malo ću otići do trgovine u Lamovitu”, kaže Petar.

Zajedničkm snagama, komšije su Petru olakšale život, i ne kriju da im je srce puno. Odlučili su da mu pomognu, pa je dao koliko je ko mogao. Kolica, koja su uvezena iz Austrije, kupili su u Banjaluci.

U akciju se priključilo više ljudi nego što su očekivali, a sve, pričaju, jer ga poznaju još iz školskih dana.

“Gledajući ga na cesti kako se pati sa ovim kolicima, koje su bez baterija, on je to na pogon radio sa svojim rukama. U maju kad sam dolazio kući, sam ga vidio prema Lamovitoj, išao je unazad, a to je razlog što nije mogao stranu da savlada, i ja ga tad nisam mogao gledati, jednostavno, bilo mi je to žao”, kaže Vinko Dukić, komšija.

“Zahvalan sam što je rođak Vinko pokrenuo to, da našeg Peru, malo olakšamo mu njegov, njegovo putovanje jednostavno, jer stvarno mi je žao koliko ga puta vidim da ide tuda cestom,on ide, ova kolica vuče, muči se čovjek, stvarno se muči”, priča Sretko Dukić, komšija.

Humani ljudi, odluči su da sa Petrom, dobrim djelima ne dođe kraj. Planiraju da na sličan način obraduju još nekoliko prijatelja i poznanika, koje, kao i Petra, život nije mazio.

ATV