U ovom periodu, kada počinje cvjetanje ambrozije, sve je veći broj pacijenata koji traže pomoć ljekara zbog alergijskih reakcija.

Kako bi se smanjile zdravstvene komplikacije, neophodno je održavanje zelenih površina.

Tokom posljednjih godina u Prijedoru je podignut nivo svijesti o značaju pridržavanja mjera za suzbijanje ambrozije. To potvrđuju i rezultati nadležne poljoprivredne inspekcije i komunalne policije Grada Prijedora, koji do sada nisu izdali nijednu novčanu kaznu, jer Prijedorčani savjesno uklanjaju ambroziju i održavaju parcele i dvorišta. Prije svega, cilj je uklanjanje opasnog alergena, ali i izbjegavanje novčanih kazni, koje su od 50 do 5. 000 maraka.

Ambrozija, u našem narodu poznatija pod imenom “fazanka”, spada među najinvazivnije korove i najopasnije alergene. Sa njom se decenijama muče i prijedorski poljoprivrednici, ali i ostali građani, jer se brzo širi. Većina se pridržava propisa, koji se odnose na uklanjanje ovog korova.

– Koliko možemo, toliko se pridržavamo, mada bi trebali još više – smatra Veljko Kaurin iz naselja Vrbice.

U ovom periodu kada ambrozija cvjeta, povećava se i broj pacijenata alergičnih na polen ovog korova.

– Ono što je bitno za one koji već imaju alergiju na ambroziju je da oni prije početka cvjetanja ambrozije krenu koristiti antihistaminike. Oni kojima se prvi put javi u ovom nekom periodu suzenje iz očiju kašljanje, curenje iz nosa, alergiju možete dobiti u bilo kom momentu, oni će se javiti svojim ljekarima – naglasila je spec. porodične medicine Doma zdravlja Prijedor Zemira Ahmić.

Najviše ambrozije javlja se nakon žetve žitarica. Uništava se košenjem, čupanjem i hemijskim tretmanima. Većina građana savjesno se pridržava propisa o uklanjanju, kako bi izbjegla novčane kazne. Nadzor u gradskoj zoni vrši komunalna policija, a u seoskom dijelu – poljoprivredna inspekcija.

– Propisane su kazne ako se nalazi u svojstvu pravnog lica od 500 do 1. 500 KM za odgovornu osobu od 50 do 150, odnosno za fizičko lice na čijem se području nalaziolo, ukoliko ne postupi po rješenju Komunalne policije je od 50 do 150 maraka je predviđena kazna – naveo je šef Odsjeka komunalne policije Grada Prijedora Darko Avramov.

– Ukoliko subjekat ne izvrši svoje obaveze, kazna za pravno lice je predviđena od 5. 000 maraka, za odgovorno lice u pravom licu je 1. 500 maraka, a za fizičko lice ona je 700 maraka. Do sada nismo imali potrebe za izdavanjem tih kazni, uglavnom su ljudi postupali po rješenju – rekao je poljoprivredni inspektor u Odsjeku za inpekcdžijske polsove Grada Prijedora Lazo Marčetić.

Iz nadležne inspekcije pozivaju građane da im se jave, ako imaju problema zbog neodržavanja susjednih zelenih površina zaraslih u ambroziju.

RTRS