Prema evidenciji prijedorske filijale Zavoda za zapošljavanje, najdeficitarnija zanimanja su zanati građevinske struke, a u okviru onih sa visokom stručnom spremom najviše se traže prirodne nauke, ali i stručnjaci iz pojedinih medicinskih i građevinskih oblasti.

U susret novoj školskoj godini, iz Aktiva direktora srednjih škola prijedorske regije ističu da je najveći problem smanjenje broja učenika za 15 odsto.

Prema podacima Biroa, na području prijedorske regije među radnicima sa visokom stručnom spremom najviše se traže profesori matematike, fizike, bibliotekari, mašinski i elektro inženjeri, hidroinženjeri, defektolozi, logopedi i stručnjaci iz građevinske oblasti. Mjesto više traži se i za stolare i obućare, ali i mnoge druge zanatlije.

Prema riječima Zdravka Suvajca, direktora filijale Prijedor Zavoda za zapošljavanje, stalna je potražnja za zanimanjima – tesar, zidar, armirač, moler, farbar, zatim sertifikovani zavarivači. Kaže da kada ima više posla u  građevinarstvu i infrastrukturnim radovima, da je veća potražnja i za tim profesionalnim profilima.

Međutim, među srednjoškolcima prijedorske regije, nisu popularna zanatska zanimanja.

Valentina Sovilj, predsjednica Aktiva direktora Prijedor, kaže da deficitarna zanatska zanimanja nisu popularna među učenicima.

– Mi razumijemo potrebu poslodavaca da se mladi školuju za ta zanimanja, ali je problem što oni ne žele da idu u tesare, molere. To jednostavno nije atraktivno – ističe Sovilj.

U srednjim školama najviše brine smanjenje broja učenika. U odnosu na prošlu godinu, manje ih je za 15 odsto. Ove godine u Prijedoru posebno interesovanje vladalo je za zavarivače i kuvare, dok neke škole, poput Gimnazije, koja je obnovljena, nisu ispunile plan upisa.

Sovilj kaže da je smanjeno interesovanje za upis u gimanziju, tako da gimanzija Prnjavor, Novi Grad i Kozarska Dubica, kao i Gimnazija “Sveti Sava” u Prijedoru nisu popunila sva mjesta i nisu ispunile plan upisa. Ona je dodala da je u Prijedoru najveće interesovanje iskazano za Ekonomsku i Elektrotehničku školu koje su u prvom roku popunile sva mjesta.

Prijedorska Ugostiteljska škola dobiće novu opremu za praktičnu nastavu kuvara, Mašinska uvodi novo zanimanje – tehničar za cnc tehnologiju, a prvi put u Srpskoj u prijedorskoj Elektrotehničkoj školi otvoren je smjer za tehničara infomarmacionih tehnologija.

RTRS