Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je u prošlom vijeku nad Srbima učinjen pogrom, a da u ovom vijeku oni treba da promovišu nacionalno ujedinjenje tamo gdje je to moguće, jer Srbija i Srpska imaju pravo da se bore da odluče o svom statusu.

“Tako nešto nije neregularno niti protivno bilo čemu”, naglasio je Dodik i kao primjer naveo Istočnu i Zapadnu Njemačku koje su se ujedinile kada su se stvorili istorijski uslovi.

On je rekao da je najavljena deklaracija Srbije i Srpske o opstanku srpske nacije rezultat nedavnog sastanka u Novom Sadu predstavnika Srba iz regiona, na kojem je prihvaćen zaključak da se pokuša vidjeti šta je važno za srpski nacionalni identitet i djelovanje nacionalnih zajednica.

“Time niko ne dovodi u pitanje nijednu državu niti njen teritorijalni integritet, ali se dovode u pitanje politike koje idu za tim da se devastiraju srpska nacionalna zajednica i njena prava”, rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

On je podsjetio da je dogovoreno da se parlamenti Srpske i Srbije izjasne kada se izradi zajednička deklaracija, što je predviđeno za novembar.

Dodik je naveo da se u Republici Srpskoj još nisu preduzele mjere u pravcu formiranja tima koji će raditi na tome, a što će biti predmet sastanaka nakon godišnjih odmora. To je korisno, kaže on, da se pokaže da srpske nacionalne zajednice nisu napuštene.

Predsjednik Srpske je naveo primjere statusa srpskih zajednica u nekim zemljama, poput Slovenije gdje srpskoj zajednici nije priznat status nacionalne manjine. U Hrvatskoj je smanjen broj Srba koji tamo žive na oko 186.000, od kojih se samo njih oko 56.000 usuđuje reći da govore srpskim jezikom.

Dodik je rekao da je stanje Srba u Crnoj Gori opisano kao “identitetski genocid nad srpskom nacionalnom zajednicom”, dok se u Makedoniji zatvara vladika koji je predstavnik Srpske pravoslavne crkve.

“U BiH Srbi imaju svoju državu, ali ima problema sa njenim statusom, sa aspiracijama za njenim ukidanjem. Vidljivo je, prema popisu iz 1991. godine, da je u Sarajevu živjelo preko 157.000 Srba, a prema posljednjem popisu tamo živi njih samo 1.333”, naveo je Dodik.

On je naglasio da sve to govori da je u prošlom vijeku nad Srbima učinjen pogrom na različitim mjestima.

“Srpski narod je stradao u prošlom vijeku i raspadom Јugoslavije je rasijan, a prava mu umanjena”, naglasio je Dodik.

Dodik je istakao da pomenuta deklaracija nema aspiraciju za preuređenjem država, ali ima aspiraciju da se kaže da evropska konvencija dozvoljava da se Srbima u Sloveniji da status nacionalne manjine, da se u Hrvatsko omogući korištenje ćirilice, koja se sistematski brani.

On je dodao da to znači i da se omogući poštivanje Ustava u BiH, kojeg ne poštuje međunarodna zajednica.

“Treba dodati i Albaniju, Bugarsku, Rumuniju i Mađarsku i sagledati šta su sve izazovi sa kojima se suočava naša nacionalna zajednica u tim državama i sve to pokušati generisati kao svoj cilj”, rekao je Dodik i istakao da su neuporedivo veća prava koja ima hrvatska zajednica u Srbiji nego prava koja Srbi imaju u Hrvatskoj.

Izvor: RTRS, SRNA