Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će između 25. novembra i 1. decembra biti završena deklaracija Srbije i Republike Srpske o objedinjavanju zajedničkih nacionalnih interesa, čiji je cilj očuvanje kulturnog identita jezika i pisma Srba.

Vučić je naveo da je riječ o “benignom dokumentu” koji će priznati svi u svijetu i da ne razumije kritike na račun deklaracije, čije pisanje nije ni počelo.

On je ocijenio da je problem “u tome što su neki ljudi zadovoljni kada je Srbija ugrožena i ponižena, a nezadovoljni kada se nekom učini da bi Srbi mogli da podignu glavu, makar nikoga ne ugrožavali”.

Vučić je za TV Pink odbacio tvrdnje opozicije da je najava deklaracije marketinški trik.

On je upitao – koliko Srbija treba da bude mala i slaba da nekima ne bi bila velika i prijeteća opasnost?

– Dakle, ljudi, prekinite sa tim. Bavili smo se našim jezikom, našim jezikom koji nestaje. U Hrvatskoj živi 186.000 Srba, a svega 55.000 njih zvanično govori srpskim jezikom. Onda se pitam – pa kojim jezikom oni to govore? Ako takav slučaj imate i u Crnoj Gori i na drugim mestima, u Makedoniji, gdje je još drastičnije, pitam se šta smo mi radili sve vrijeme? – kaže Vučić.

On je upitao i po kojem međunarodnom pravnom dokumentu u svijetu Srbi ne smiju da se bave srpskim jezikom?

– Pokažite mi taj dokument koji će da kaže da je to ratno huškanje. Ne postoji takav dokument. To je jedno od prava prve i druge generacije ljudskih prava. Nešto što je podrazumijevajuće – rekao je Vučić.

Izvor: SRNA/RTRS