Predsjednik NDP-a Dragan Čavić izjavio je danas Srni da je ova politička partija dala dovoljno čvrstih argumenata za krivično gonjenje bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića i bivšeg agenta BiH u Hagu Sakiba Softića zbog neovlaštenog podnošenja zahtjeva za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije.

“Krivična prijava protiv Izetbegovića i Softića odnosi se na neovlašteno podnošenje zahtjeva za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije i utemeljena je u Krivičnom zakonu BiH i Krivičnom zakonu Federacije BiH”, rekao je Čavić.

On je naveo da je NDP s pažnjom i uz pomoć advokata pripremio krivičnu prijavu.

“Uradili smo ono što je neophodno i jedino moguće, a to je da bude poštovan pravni sistem. Dali smo mogućnost Sudu i Tužilaštvu BiH da pokažu svoju nepristrasnost ili pristarasnost”, dodao je Čavić.

NDP je krivičnu prijavu protiv Izetbegovića i Softića podnio u martu.

Iz Tužilaštvu BiH potvrđeno je danas za “Avaz” da je formiran predmet protiv Izetbegovića i Softića na osnovu krivične prijave čelnika NDP-a i da je u radu.

U krivičnoj prijavi se navodi da je Softić svojim radnjama bez odgovarajućeg institucionalnog ovlaštenja pred Sudom pravde u Hagu počinio krivično djelo lažnog predstavljanja i neovlaštenog vršenja službene radnje iz Krivičnog zakona FBiH, a da je Izetbegović zloupotrijebio službeni položaj.

Međunarodni sud pravde odbio je početkom marta zahtjev za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije za genocid.

Izvor: Srna/RTRS