Fudbalski savez BiH harači klubove, na fin i kulutran način, da isti ti klubovi, bolje rečeno premijerligaši, sa osmehom plaćaju „svoje obaveze“ raznih sadržaja, a da misle da su na dobitku.

Piše: Slavko BASARA

Umeće je to veliko, pokriveno licemerstvom i zamenom teza, ali i dobro organizovan sistem u kojem klubovi sa negativnim prefiskom misle da su zaradili. A na „finansijskim karticama“ FS BiH uvek stoji minus: dužni ste toliko, morate da platite do tada. Na kraju svake sezone Savez dodatno harači klubove jer su uvek nešto, za neke stvari i grehove, ostali „kratki“ i dužni. Klubovi ne vide ni marke od sponzorstva BH Telekoma, jer kada se podvuče linija uvek ima nešto da se doplati Savezu!!! Tako je fizički novac ustvari fikcija iz vizure premijerligaša.

Tako je novi udar na budžete klubova stigao oko TV prava. Iz cele priče isključena je TV Arena sport, a ekskluzivitet je dobila lokala (sarajevska) „Moja TV“ putem generalnog sponzorisanja, koja je prethodnih sezona prenosila samo utakmice sarajevskih večitih rivala Željezničara i Sarajeva. Upravo ova dva kluba imaju i najviše koristi od „televizijske nepravde Saveza“ što govori da je reč o klasičnoj centralizaciji moći, diskriminaciji i nepravdi. Zarad jednih, a na štetu drugih. Razlika je u tome što je TV Arena sport direktno plaćala klubovima unošenje kamera na stadione, a „Moja TV“ plaća Savezu koji ne prosleđuje novac klubovima, već ga „pokriva“ veštačkom dužničkom papirologijom.

Suština ugovora Saveza sa BH Telekomom jeste kako da se obezbede plate zaposlenim u ovoj organizaciji, to uglavnom plaćaju klubovi, putem raznih kazni, nabudženih ugovora za snimanje utakmica, čak plaćaju i TV prava od kojih umesto da zarade moraju da ih finansiraju. Ustvari, na sve načine se traži „pokriće“ za deponovani novac od sponzora jer je budžet FS BiH u kolapsu. Pa ko je tu lud?! Savez putem tog ugovora sa BH Telekomom finansira sudije (klubovi oslobođeni dadžbina za službena lica), ali to može samo da znači da Savez i u potpnosti upravlja ovim sektorom fudbalske porodice koja bi po UEFA potpisanoj Konvenciji trebalo da bude nezavisan deo, dodeljen struci. Kako drugačije protumačiti susštinu današnjeg bitisanja? Zar plaćanje nije potpuna kontrola? Poslovno tržište kaže „gazda“ i „šegrt“!

S toga i ne čude reči bivšeg člana Upravnog odbora FS BiH Ibrahima Adilagića da čelnici Saveza kroje prvenstvo preko sudija! Tako se na kraju prošle sezone desio sukob Željezničar – Zrinjski posle kojeg „gazda“ pobegne glavom bez obzira, vireći poput miša iz rupe dok oluja ne prođe, a čim sunce pomoli zrake izađe da se svima smeška u facu.

Pre nekoliko godina na svečanosti potpisivanja sponzorskog ugovora između FS BiH i BH Telekoma legendarni Ivica Osim je šeretski, u svom stilu, rekao:

-Ne znam šta je ovim ljudima u BH Telekomu, da se ja pitam u ime njih, nikad ovaj ugovor ne bih potpisao!

Naizgled, zvuči duhovito i šaljivo, a u suštini je tragično i tužno, što je hteo da kaže i popularni Švabo.

Imam pravo da te „oderem“, a ti nemaš pravo ništa da kažeš, već još da platiš, pogotovo za TV prava, jer ja određujem ko će da prenosi (čitaj cenzuriše) fudbalska zbivanja – kaže Fudbalski savez BiH klubovima.

A oni, klubovi, nemaju nikakva prava – ćute i plaćaju. Do kada?

Dok se ne desi slika na ekranu na kojoj piše: „Izvinite zbog prekida programa“.

Sportski žurnal