Tužilaštvo BiH formiralo je predmet i vrši određene aktivnosti na osnovu prijave NDP-a protiv bivšeg agenta BiH pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu Sakiba Softića i lidera SDA Bakira Izetbegovića, ali istraga protiv konkretnih lica nije pokrenuta, rekao je Srni portparol ove pravosudne institucije Boris Grubešić.

“Na osnovu dostavljene prijave formiran je predmet koji je u radu i vrše se određene provjere, ali nije pokrenuta istraga protiv konkretnih lica”, naveo je Grubešić.

Predsjednik NDP-a Dragan Čavić izjavio je danas da je ova politička partija dala dovoljno čvrstih argumenata za krivično gonjenje Izetbegovića i Softića zbog neovlaštenog podnošenja zahtjeva za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije.

“Krivična prijava protiv Izetbegovića i Softića odnosi se na neovlašteno podnošenje zahtjeva za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije i utemeljena je u Krivičnom zakonu BiH i Krivičnom zakonu Federacije BiH”, rekao je Čavić.

NDP je u martu podnio krivične prijave protiv Sakiba Softića i Bakira Izetbegovića, nakon što je Međunarodni sud pravde u Hagu odbio zahtjev BiH za reviziju presude protiv Srbije.

Izvor: SRNA/RTRS