Dok se čeka da Republička komisija za utvrđivanje sukoba interesa razmotri i riješi prijave protiv 15 odbornika u Ugljeviku u kojima se navodi da su zapošljavali članove uže porodice u opštinsku upravu, preduzeća i ustanove, u ovoj majevičkoj opštini ne smiruju se strasti. Opozicija je odlučna da stane u kraj, kako navode, dugogodišnjem nepotizmu. Vlast tvrdi da je sve rađeno u skladu sa zakonom.

Pandorina kutija u Ugljeviku je otvorena anonimnom prijavom protiv odbornika PDP-a Dragomira Sekulića koji se teretio da je zaposlio dvije kćerke, dva zeta i sinovca u opštini i javnim ustanovama. Republička komisija utvrdila je da postoji sukob interesa, a Komisija za žalbe poništila i preinačila rješenje.

Predsjednica Komisije za utvrđivanje sukoba interesa Obrenka Slijepčević smatra da je drugostepena komisija ovim pokazala osnovno neznanje o sukobu interesa.

– Drugostepena komisija je odlučivala u sastavu od troje članova, a inače ih je petoro. To jeste legalno, ali nije legitimno. Tužba je već napisana, a koristićemo sva pravna sredstva pa čak ići i do suda u Strazburu da raspetljamo slučajeve zapošljavanja – kaže ona.

Milan Lazić  član SRS dr Vojislav Šešelj i nekadašnji odbornik opštinskog parlamenta, tvrdi da je Ugljevik rekorder u Srpskoj po rodbinskom zapošljavanju.

– Primjer za to je Dragomir Sekulić Bato koji je zaposlio na opštinski budžet tri kćeri i dva zeta. Pa to je za Ginisovu knjigu rekorda – ističe Lazić.

Sekulićev komentar nismo dobili jer je na odmoru. U lokalnoj upravi kažu da niko od odbornika nije vršio pritisak na njih. Sve je, kažu, rađeno u skladu sa zakonom i na osnovu konkursa, pa i u slučaju članova Sekulićeve porodice.

– Mislim da je u lokalnoj upravi zaposlena jedna Sekulićeva kćerka, ostale nisu – navodi načelnik opštine, Vasilije Perić.

Da li je bilo nepotizma i koliko je članova porodica odbornika nezakonito došlo do radnog mjesta utvrdiće Republička komisija koja je dobila ukupno 36 prijava protiv 15 odbornika. Opozicione partije smatraju da su anonimne prijave podnosili i članovi stranaka koje čine skupštinsku većinu.

– Oni su prijave podnosili, jer su nezadovoljni statusom u svojim političkim partijama i jer su možda bolje upoznati sa samim dešavanjima – smatra DNS-ov Dragiša Vidaković.

Božidar Vasić, dojučerašnji član SDS-a, sada u Ujedinjenoj Srpskoj, vjeruje da će Komisija za utvrđivanje sukoba interesa imati mnogo posla u Ugljeviku.

– Pojedini odbornici uplašili su se da su u sukobu interesa i to je javna tajna u Ugljeviku. Po ulicama i kafićima se priča da su oni sami preuzeli sve da se što više slučajeva prijavljuje kako bi otežali rad Komisije i kako se njihovi predmeti ne bi u što kraćem roku završili – tvrdi vasić.

Ko je u pravu, a ko nije, biće poznato uskoro. Opozicija tvrdi da je masa odbornika u Ugljeviku posljednjih godina “uhljebila” supruge i djecu koja su dobila posao odmah nakon završetka školovanja, što se zakonski “pokrije” objavljivanjem konkursa uoči praznika.

RTRS