Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Dragan Mektić ocijenio je danas da od formiranog predmeta na osnovu prijave NDP-a protiv bivšeg agenta BiH pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu Sakiba Softića i lidera SDA Bakira Izetbegovića neće biti ništa.

“Ništa neće biti od prijave NDP-a. Tužilaštvo je napravilo problem za ovu zemlju i od predmeta ‘Referendum’, a onda im sudija za prethodni postupak za tri minuta odbije otužnicu”, rekao je Mektić.

Na konferenciji za novinare u Sarajevu Mektić je podsjetio da je iz Tužilaštva BiH navedeno da nema konkretnih imena, ali da je “formiran predmet”, navodeći da je formiran predmet i protiv njega 19. jula na osnovu anonimne prijave.

“Piše da sam dozvolio da Nizam Izet zaposli svoju suprugu u Agenciji za rad BiH. Ko mene pita ko će primiti koga? Ali oni formiraju predmete”, rekao je Mektić, dodavši da nije navedena kvalifikacije djela i da je za formiranje predmeta protiv njega saznao od “jednog novinara”, koji mu je prijatelj.

Mektić je naveo da je protiv njega formiran predmet 15. put, te da bi se trebalo vratiti unazad, “jer možda je jubilarni”.

“Nisu kvalifikovali djelo, svašta nešto su nabacali, napisali”, rekao je Mektić, dodavši da sve isto piše i u tekstu koji je objavio portal “Dnevno.ba”.

On je naglasio da Tužilaštvo BiH koristi floskule poput “formiranja predmeta” i “u interesu istrage se ne može ništa govoriti”, te da time pokriva svoj nerad.

Mektić je naglasio da u BiH “nema pravosudnog sistema zbog čega je razvaljena država, ne funkcioniše treći stub vlasti”.

On je rekao da je politika dominantna nad pravosudnim institucijama jer se nosioci pravosudnih funkcija trude da se dodvoravaju političarima.

Mektić je demantovao tvrdnju potpredsjednika Visokog sudskog i tužilačkog savjeta /VSTS/ BiH Ružice Јukić da joj je zbog prijetnji dodijeljena 24-časovna policijska zaštita.

On se ogradio od prijetnji upućenih Јukićevoj putem “Fejsbuk” grupe “Hapsi! Mektiću hapsi” i napomenuo da se oglasila i nevladina organizacija “Treći blok” koja tvrdi da stoji iza komentara na društvenim mrežama, svrstavši ih u domen javne kritike.

“Vidjeću da li ću pokrenuti postupak utvrđivanja odgovornosti direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Mirsada Vilića koji je dodijelio fizičku pratnju Ružici Јukić, kojoj to ne pripada ni po jednom aktu”, kaže Mektić.

Prema njegovim riječima, ona nije ni tužilac ni sudija, ona je “čisti administrativni radnik i ne pripada joj obezbjeđenje”.

“Ako joj neko prijeti, a iz ovog vidim da joj niko ne prijeti, ona treba da se obrati nadležnom policijskom tijelu u Tuzli ili Sarajevu, ne znam gdje živi. Nažalost, u cijelu tu priču uvuklo se i Tužilaštvo. U ovoj državi svi hoće policijsku zaštitu, da im blinka ispred auta i da imaju kućicu ispred stana. To se i njoj /Јukićevoj/ dopalo”, mišljenja je Mektić.

On je ponovio da pravosuđe u BiH ništa nije uradilo u borbi protiv korupcije i da mu se čini da sada žele optužiti druge zbog svog nerada.

Mektić je odbacio navode novinara Јosipa Šimića da napada na kadar iz reda hrvtskog naroda u pravosuđu BiH, istakavši da njega ne interesuje nacionalana pripadnost, nego želi da radi.

“Šimiću, dosta je i šovinista i nacionalista i fašista i kani se te priče, kakav hrvatski, srpski, bošnjački kadar. Ne interesuje me ko je čiji kadar, dajte da spasimo državu koja je razvaljena zbog pravosuđa. Ne možete se vječito hvatati za nacionalističke teme”, kaže Mektić.

Kada je riječ o pljenidbi 62 kilograma heroina u Tuzli, Mektić je rekao da je ta akcija urađena traljavo.

“Ne znam da li je to neko uradio namjerno ili iz neznanja. Prema onome što znam, mogu reći da je tu problem tužioca koji je diletantski dao naredbu da se uđe u pretres, a da nisu znali niti su imali informaciju ko stoji iza toga. Umjesto da se sačeka da se pojave osobe, ušlo se i našla se velika količina droge ali bez osoba”, rekao je Mektić.

Izvor: Srna/RTRS