Poziv predsjednika Srbije Aleksandra Vučića široki nacionalni dijalog o kosovskom pitanju nije naišao na topao prijem u centrima moći ni na Istoku, ni na Zapadu, pišu “Novosti”.

Ne samo što rješenje za Kosovo ne žele Srbi i Albanci, nego su za očuvanje statusa kvo i velike sile: Amerika, Evropska unija i Rusija, prenosi taj list.

“Svi su se zavukli u svoje rovove i šta god bi neko predložio, to tumače kao povratak u prošlost. Svi grčevito brane status kvo. Bez obzira na to, Aleksandar Vučić nastavlja sa svojom inicijativom, ali je svjestan da neće moći da nameće bilo kakvo rješenje koje neće ni Srbi, ni Albanci, ni međunarodna zajednica”, kaže za “Novosti” sagovornik iz najbližeg Vučićevog okruženja.

Kako navodi list, predsjednik Vučić je iz kontakata sa inostranim zvaničnicima shvatio da svima njima odgovara očuvanje postojećeg stanja, kako bi na Balkanu i dalje “gajili svoje džokere i mete za pritisak”.

Ako se sve ovo ima u vidu, teško da će prijedlog prvog potpredsjednika Vlade Ivice Dačića da se odnosi sa Prištinom trajno riješe razgraničenjem, naići na odobravanje, ocjenjuju “Novosti”.

Ipak, o ovoj opciji, kako prenose izvori lista, uveliko se razmišlja, a ona bi mogla da postane zvanična ideja Beograda o statusu Kosova i Metohije, poslije nacionalnog dijaloga, s tim da je za njeno ostvarivanje neophodna podrška SAD.

S druge strane, visoki krugovi u Moskvi, kako pišu “Novosti”, nemaju ništa protiv ideje o razgraničenju, koje vide kao eufemizam za podjelu pokrajine.

Od najviših zvaničnika Rusije se i ranije moglo čuti da će oni podržati svaku inicijativu Beograda oko KiM.

Novosti.rs