Stojanka Šarović, supruga ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH i funkcionera SDS-a Mirka Šarovića, te Borisava Gašanović, sestra načelnika opštine Istočni Stari Grad i veoma uticajnog člana iste stranke, zaposlene su u Centralnoj banci BiH bez, odnosno van ustaljene konkursne procedure.

Šarovićeva je bez konkursa postavljena na poziciju zamjenika glavnog revizora banke, a Gašanovićeva je na osnovu interne procedure došla na mjesto stručnog saradnika za devizne račune i transakcije.

Sagovornik “Glasa Srpske” blizak Centralnoj banci kaže da konkurs nije ni raspisan za poziciju na koju je došla Šarovićeva.

– Na tu funkciju zaposlio ju je lično guverner Centralne banke BiH Senad Softić. Upravni odbor je zatim samo aminovao Softićevu odluku i odobrio imenovanje Šarovićeve – kaže sagovornik.

Za radno mjesto na kojem je Gašanovićeva javni konkurs je samostalno organizovala Centralna banka, iako je za konkursne procedure u institucijama na nivou BiH zadužena Agencija za državnu službu BiH.

– Na taj način im je lakše namjestiti izbor po svojoj volji, a time i sužavaju izbor stručnjaka koji bi mogli da konkurišu – kaže on i dodaje da su obje zaposlene na osnovu dogovora koalicionih partnera SDS-a i SDA, koja vedri i oblači glavnom finansijskom institucijom u BiH.

Šarovićeva je brzo napredovala u javnom sektoru, od zaposlenja u Skupštini grada Istočno Sarajevo, preko Parlamenta BiH do Centralne banke. Ona je u aprilu prošle godine imenovana za rukovodioca Sektora za finansije u Zajedničkoj službi Sekretarijata Parlamenta BiH. Zanimljivo je da je tu odluku potpisao tadašnji predsjedavajući Doma naroda Parlamenta BiH i u to vrijeme visoki funkcioner SDS-a Ognjen Tadić.

Odgovarajući na pitanje da li je svojim uticajem pomogao supruzi pri zaposlenju i da li tu ima nepotizma, Šarović kaže da ona ima svoju profesionalnu karijeru.

– Kakav je stručnjak i kakve su joj karakteristike treba da se vidi u instituciji u kojoj sada radi. Preporučujem vam da provjerite. To nije politička funkcija. Možete da pitate Centralnu banku zašto su se opredijelili baš za nju – kaže Šarović i dodaje da se njegova supruga čitav život bavi tim poslom.

Šarović je ranije zaposlio i supruginog brata Bobana Stanišića na mjesto vozača u Službi za poslove sa strancima BiH.

Iz Centralne banke ni poslije osam dana nisu stigli odgovori na pitanja o zapošljavanju Šarovićeve. Odgovori nisu stigli ni na naknadno upućena pitanja koja su se ticala imenovanja Gašanovićeve, dok njen brat nije odgovarao na telefonske pozive.

Šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Staša Košarac kaže da su ovo očiti primjeri nagrađivanja kadra SDS-a za lojalnost lideru SDA i članu Predsjedništva BiH Bakiru Izetbegoviću.

– Samo SDS nema probleme sa SDA i Izetbegovićem, svi ostali ih imaju. U SDS-u narodu pričaju jednu priču, da su borci protiv nepotizma i partijskog zapošljavanja, a sasvim drugo rade kada im se ukaže prilika – rekao je Košarac.

Privatni interesi na prvom mjestu

Staša Košarac kaže da Bakir Izetbegović jasno govori da mu je cilj nastavak politike njegovog oca, osnivača SDA i pisca “Islamske deklaracije” Alije Izetbegovića, ali da niko iz Saveza za promjene na to ne reaguje.

– Oni ćute, a zna se kakva je bila politika Alije Izetbegovića i kakve je posljedice po srpski narod imala. To govori o njihovom odnosu u kojem su pomiješali svoje privatne interese sa političkom izdajom – rekao je Košarac.

Izvor: Glas Srpske