Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić ocijenio je da je Unmik neprijatan svjedok za sve one koji krše međunarodno pravo na Kosovu i Metohiji, zbog čega i pokušavaju da ga sklone.

Komentarišući prijedlog predstavnika Prištine Vljore Čitaku da se Unmik ukine, što su u Savjetu bezbjednosti UN podržali Velika Britanija, Francuska i SAD, Đurić je rekao da je očito da oni smatraju da je potrebno ukloniti neprijatne svjedoke, koji znaju da je jednostrano proglašena nezavisnost Kosova – nelegalna.

“Sada te zemlje, koje su pre samo nekoliko godina pokušale da prekrajaju naše granice, govore tobože da nikakve granice ne mogu da se prekrajaju. Oni bi hteli da sakriju Unmik i da se napravi da je sve oduvek bilo onako kako su oni planirali. Od Velike Britanije i ostalih to je cinično”, rekao je Đurić za Radio-televiziju Srbije.

On je ocijenio da je Srbija na sjednici Savjeta bezbjednosti UN juče u Njujorku braneći sebe branila međunarodno pravo, a da su drugi potkopavali temelje međunarodnih principa.

“Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izneo je činjenice o stanju na Kosovu i Metohiji, kao i nastojanja Srbije da kroz dijalog nađe rešenje”, rekao je Đurić, navodeći da Srbija ima riječ i kada se nešto dogovori ona to poštuje, što za Prištinu ne važi.

On je istakao i da je unutrašnji dijalog o Kosovu i Metohiji izuzetno važan.

“Unutrašnji dijalog može značajno da ojača pregovaračku poziciju Srbije, ali je važan i zbog budućih generacija i u tome je strateška dubina inicijative koju je pokrenuo predsednik Srbije Aleksandar Vučić”, rekao je Đurić.

Prema njegovim riječima, Albanci više od jednog vijeka znaju šta hoće i rade na tome, a Srbi bi trebalo da se zamisle i okupe sve snage u borbi za očuvanje onog što je srpsko na Kosmetu.

Izvor: Srna/RTRS