Lider DNS-a Marko Pavić izjavio je danas Srni da je odluka Ustavnog suda BiH o knjiženju vojne imovine presedan jer je Ustavom zagarantovano da samo Republika Srpska može odlučivati o svojoj imovini.

“Ustavima BiH i Republike Srpske predviđeno je da sva imovina na teritoriji Srpske pripada njoj, tako da je odluka Ustavnog suda BiH presedan. Niko, pa ni Ustavni sud BiH ne može razvlastiti Republiku Srpsku od njene imovine”, istakao je Pavić.

On je ponovio da Ustavni sud BiH nije sud, nego politički organ u ko zna čijoj funkciji.

“Ustavni sud BiH ne radi svoj posao i zato pod hitno moraju strane sudije da odu iz ove pravosudne institucije. Ovaj sud mora biti po volji entiteta i naroda u BiH jer ukoliko nastavi sa otimačinom imovine ili drugih prava bilo koga u BiH, onda ćemo imati ogromnu pravnu nesigurnost i zlo koje će visiti nad Srpskom i njenim organima”, ocijenio je Pavić.

On smatra da Narodna skupština Republike Srpske mora o ovome zauzeti stav.

Ustavni sud BiH odbio je kao neosnovanu apelaciju Republike Srpske podnesenu protiv presuda Suda BiH, kojima je naloženo da vojni objekat “Veliki Žep” na Han Pijesku bude uknjižen na BiH.

Presudama Suda BiH koje su donesene 2015. i 2016. godine Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove obavezana je da uknjiži na BiH objekat i zemljište površine 11.474 metra kvadratna na Han Pijesku, te da nad njima budu izbrisana sva prava Republike Srpske.

Srna/ATV