Problem sa knjiženjem vojne imovine i odnosom prema NATO-u, čini se, biće i narednih dana glavna tema u BiH.

Dok SDA poručuje da je put BiH u NATO gotova stvar, u SDS-u referendum o tom pitanju smatraju nepotrebnim – predsjednik Srpske Milorad Dodik izričit je – građane treba pitati i oni o tome treba da se izjasne, pa makar njihov stav o ulasku u NATO bio i pozitivan.

Stav građana o saradnji sa NATO-om je neophodan, makar se izjasnili da žele da se BiH pridruži tom savezu, kaže predsjednik Srpske, Milorad Dodik.

Stav predsjednika SDS-a, Vukote Govedarice, da je referendum o tom pitanju nepotreban i da uvlači Srpsku u konflikt, Dodik smatra jasnim pokazateljem da Govedarica vodi politiku servilnosti Sarajevu, NATO-u i strancima.

– Očigledno je da je čekao da SDA kaže svoj stav da bi on mogao da se ravna po tome. Žalosno je da oni koji pretenduju da vode narod imaju tako neutemeljena promišljanja o političkim stvarima. Radi se o imovini koja se pokušava oteti, radi se o pravosuđu koje je nelegalno i ne donosi odluke, kaže predsjednik Srpske.

A SDA je kasno juče, u saopštenju, navela da je BiH već aplicirala za članstvo u NATO, i to uz saglasnost svih u BiH, uključujući i Dodika i njegove kadrove: “BiH će postati članica NATO saveza bez obzira na to šta o tome u ovom trenutku mislio Dodik. To od njega ne zavisi. Posebno su nedopustivi bilo kakvi entitetski referendumi, jer je pristup NATO-u prvorazredno državno pitanje, a nikako entitetsko.”

Nedugo nakon toga izašla je i pisana izjava Vukote Govedarice u kome ističe da, ako već insistira na referendumu, Dodik treba da sazove posebnu sjednicu Narodne skupštine, da ona donese konačnu odluku.

Za Govedaricu, referendum je nepotreban: “Ako je reč o nepromišljenoj izjavi, onda Dodik treba da zna da je referendum o NATO -uuvlačenje Republike Srpske u bespotreban konflikt, imajući u vidu da je Srbija definisala vojnu neutralnost koja ujedno treba da, po ovom pitanju, bude orijentir za Republiku Srpsku.”

O referendumu o ulasku u NATO oglasilo se i udruženje “Zavetnici” iz Srbije.

Podržavaju da se građani Srpske o tome izjasne, ali traže da to isto urade i građani Srbije, ne bi li se konačno zauzeo zvaničan stav o tom pitanju.

RTRS