Na Kozari je održan Šesti biciklistički MTB maraton. U trci koja se bodovala za prvenstvo BiH u ovoj disciplini, učestvovalo je 58 takmičara.

Takmičenje je organizovano u muškoj i ženskoj konkurenciji u kategorijama veliki maraton sa pet krugova – dužine 60 kilometara i mali maraton od tri kruga, sa dužinom staze od 36 kilometara. Uprkos nepovoljnim vremenskim uslovima za vožnju, takmičari su bili zadovoljni organizacijom i pripremljenim stazama.

– Staza ide uglavnom kroz šumu, možda sveukupno ima pola kilometra asfalta, što je super – kaže Siniša Lukić, član BK Kozara iz Prijedora.

Prema riječima organizatora Darka Dakića iz Biciklističkog kluba Prijedor, staze su bile lakše, ali i atraktivnije za vožnju u odnosu na prethodne godine, a loše vrijeme samo je doprinijelio atraktivnosti utrke.

– Nama bicilistima ovo je čak i poželjno, mi to volimo, jer nam predstavlja određeni izazov – kaže Dakić.

Planina Kozara još jednom se dokazala kao odlična destinacija za bavljenje ekstremnim sportovima. Na ovoj planini u toku je proširenje mreže trim i biciklističkih staza.

– Oni koji dolaze kažu da su zadovoljni stazom i ambijentom u kojem se nalazi, s tim da već šest godina nemaju sreće sa vremenom – kaže Dragan Rončević, direktor NP “Kozara”.

Titulom najboljeg u velikom maratonu okitio se Ivan Širić iz Biciklističkog kluba Pedala, dok je u malom maratonu dionicu najbrže odvezao Siniša Lukić, član domaćina – Biciklističkog kluba Kozara. U ženskoj konkurenciji najbrža je bila Alma Alijagić iz Sarajeva.