Naljutio je revizor i Gojka Kličkovića, bivšeg načelnika opštine Krupa na Uni. I baš kao što su mu svojevremeno pripisivali da, kao premijer, voza budžet u gepeku, nešto slično mu je pripisala i revizija.

Optužbe da drži budžet u gepeku, bivšeg premijera Srpske i bivšeg načelnika opštine Krupa na Uni ponovo stižu nakon 20 godina. U izvještaju glavnog revizora piše da je Gojko Kličković za vrijeme mandata rashode plaćao u kešu, izbjegavajući plaćanje poreza. Vozača je prijavio kao volontera, ali sa platom od 800 maraka u kešu, dok je na isti način za 24 radnika isplatio regres, po 200 KM, takođe bez doprinosa.

“Izvještaj je tendenciozan i namjeravam da tužim revizora”, odgovara Kličković, jer u svemu vidi nekad dobro poznate političke optužbe. Podsjeća da ga je tadašnji lider opozicje, a sadašnji predsjednik Republike, optuživao da u gepeku vozi budzet.

“Najžalosnije je što je Milorad predsjednik, a ne zna šta je budzet izgleda još ni danas. Budžet jedne opštine teško može stati u gepek, a da ne govorim o RS. Ja sam u gepeku vozao papire, kad dođem u opštinu da mogu završiti posao. Nije problem utvrditi gotovinsko plaćanje, nađe se onaj ko je primio pare, nađe se onaj ko je digao, to je bar danas jasno, ali ovo je napisano namjerno i to je bila porudžbina nekog iz politike”, kaže Gojko Kličković.

Osim rashoda, i dio prihoda Krupe na Uni naplaćivan je u gotovini, a revizori konstatuju da 50.000 maraka nije prikazano. Većina se odnosi na naplata računa za vodu, koje umjesto vodovoda naplaćuje opština, a tu su i prihodi od zakupa.

Ipak, sadašnji načelnik Mladen Kljajić kaže da, od svega, u opštinskoj kasi nije zatekao nijednu marku. Ostali su, kaže, samo neplaćeni računi, a najviše ga boli onaj za gorivo, jer je njegov prethodnik u opštinski auto za pet mjeseci nasuo 21.000 KM dizela i benzina.

“Znači, 21.000 maraka goriva, to je 10-11 tona goriva. Mogli smo se kupati u njemu svi, Krupa na Uni ima 1.500 stanovnika. Ne bi bila ovolika dugovanja da je bilo novca, razumijete. Znači, niti jedne marke nije bilo na računu opštine”, kaže Mlade Kljaić, aktuelni načelnik opštine Krupa na Uni.

Na sve to, i u revizorskom izvještaju stoji da Kličković za sipanje goriva nije proveo postupak javnih nabavki. On uzvraća da će afera oko točenja goriva tek izaći na vidjelo, jer sadašnji načelnik jedinu pumpu u cijelom podgrmećkom kraju izdaje za 250 maraka mjesečno.

“Bolje bi mu bilo da se pozabavi kako izdaje one pumpe, jer idu krivične prijave. Bolje bi mu bilo da vidi šta je uradio sa cisternom i sa još nekim stvarima, koje ćemo na jesen da polagano analiziramo”, kaže Kličković.

Gojko Kličković trenutno je zaokupljen osnivanjem nove stranke – Prva SDS. Nakon toga, kaže, planira da angažuje nezavisnog revizora da uradi reviziju revizije, poslije čega planira da podnese tužbe.

ATV