Dekan Rudarskog fakulteta u Prijedoru Vladimir Malbašić pozvao je srednjoškolce da se u drugom upisnom roku, koji počinje u ponedjeljak, 28. avgusta, opredijele za ovu visokoškolsku ustanovu.
“Poziv se odnosi prvenstveno na srednjoškolce iz naše regije jer je u prvom upisnom roku prijavljeno samo osam kandidata od predviđenih 15 za studiranje na budžetu i 10 samofinansirajućih”, izjavio je Malbašić Srni.

On smatra da je za slab odziv kriva priča o Rudniku “LJubija” koja je dovela do toga da su mladi počeli da sumnjaju u budućnost rudarstva na ovim prostorima.

“Prijedor će ostati rudarski kraj. Rudarska proizvodnja će se na ovom području još dugo odvijati”, poručio je Malbašić.

On je dodao da se ovaj poziv posebno odnosi na popunjavanje broja studenata na smjeru Geološko inženjerstvo, koji je prvi takav program u Republici Srpskoj.

“Na Birou rada nema nezaposlenih diplomiranih geologa i taj program smo osmislili tako da je kompatibilan sa studijem rudarstva, a tek kasnije počinje odvajanje i specijalizacija ka geologiji”, rekao je Malbašić.

On je dodao da se setom izbornih predmeta tokom studija daje mogućnost budućim geološkom inženjerima da mogu pronaći zaposlenje u inženjerskoj geologiji, odnosno sanaciji klizišta, građevinskoj industriji i građevinarstvu i kroz hidrogeologiju u oblasti zaštite životne sredine i zaštiti izvorišta vode za piće.

“To je studijski program koji bi mogao da bude multiprofesionalan i paleta potencijalnih zaposlenja bila bi veoma široka”, kaže Malbašić.

On je naveo da je na tom novom smjeru slobodno 10 mjesta za budžetske i 10 za samofinansirajuće studente. Nepopunjeno je i sedam mjesta na smjeru rudarstva za studiranje sa budžeta i 10 na sufinansiranju.

Drugi upisni rok trajaće do 1. septembra, a za 4. septembar planirano je polaganje prijemnih ispita.

Rudarski fakultet u Prijedoru osnovan je 2009. godine i do sada je iznjedrio 112 diplomiranih inženjera rudarstva, četiri mastera i tri doktora nauka.