Bakir Izetbegović je prošlog vikenda u Cazinu, gdje je bio povodom obilježavanja godišnjice osnivanja jedne od brigada Armije BiH, izjavio da su Srbi i Hrvati u BiH izmišljene nacije, čiji su pripadnici spletom okolnosti nastali od Bošnjana.

Istoričar Predrag Lozo smatra da su tvrdnje bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića da su se u prošlosti svi stanovnici Bosne nazivali “Bošnjanima”, “najobičnije budalaštine” i kaže da se naziv “Bošnjani” u starim istorijskim spisima nikako nije koristio kao odrednica koja definiše nacionalni identitet, nego geografsku pripadnost.

Lozo je rekao da Izetbegovićeve tvrdnje nemaju nijedno uporište u zvaničnoj istoriografiji, te da se slične izjave mogu već dugo čuti od raznih pseudoistoričara iz Sarajeva koji pokušavaju da ni iz čega stvore viševjekovnu bošnjačku istoriju.

“Tragikomična priča o `dobrim Bošnjanima` koji su, navodno, pravi starosjedioci Bosne, dok su Srbi izmišljena nacija, mogla bi da zagolica nečiju maštu, da ne postoji jedan problem – svi srednjovjekovni dokumenti bosanskih i dubrovačkih vladara pominju isključivo Srbe kao stanovništvo u BiH, kao i u jednom manjem dijelu Hrvatske”, naveo je Lozo za Blic.

On je istakao da su ideju o bosanskoj naciji prvi “lansirali” Austrijanci za vrijeme okupacije BiH.

“Ta propala ideja Izetbegoviću je očigledno izdiktirana, iako se radi o teškoj gluposti”, naglasio je Lozo.

Srna/ATV