Sistem zaštite i spasavanja u BiH ne treba da bude centralizovan, već se moraju jačati lokalni kapaciteti da bi se u svakom trenutku moglo odgovoriti na eventualne prirodne katastrofe i elementarne nepogode, na čemu će Republička uprava Civilne zaštite i Vlada Republike Srpske i dalje raditi, rekao je Srni direktor Republičke uprave Civilne zaštite Mile Međed.

Međed je rekao da današnjom izjavom “da u BiH treba da bude uspostavljen jedinstveni sistem zaštite i spasavanja od prirodnih katastrofa i elementarnih nepogoda”, ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić krši ustave BiH, Republike Srpske i Federacije BiH, te da nije dovoljno upućen u problematiku.

Kada je riječ o zaštiti od požara, Međed ističe da je Vlada Republike Srpske 2012. godine objavila strateški dokument Procjena ugroženosti u kojem je toj oblasti dato posebno poglavlje.

– Republička uprava Civilne zaštite, zajedno sa svim subjektima iz sistema zaštite i spasavanja, radi na planu zaštite od požara. To je jednogodišnji strateški plan Vlade Srpske koja ga usvaja, a nakon toga, dostavlja lokalnim zajednicama na osnovu kojih one izrađuju svoje planove. Sistem zaštite i spasavanja ne bi trebalo da se centralizuje – naveo je Međed.

Međed kaže da Civilna zaštita odgovorno radi svoj posao i da interveniše na područjim koja su zahvatila požari.

On je istakao da Republička uprava Civilne zaštite, kao ni jedna institucija iz Republike Srpske, nije učestvovala u izradi prednacrta Programa razvoja sistema zaštite i spasavanja od nesreća na nivou institucija BiH i u “neustavnom prenošenju nadležnosti” u ovoj oblasti sa Republike Srpske na BiH”, što je učinjeno aktom koji je 5. jula usvojio Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH.

– Kada smo dobili taj akt, koji sadrži više od 70 stranica, sačinili smo valjanu informaciju za koju su Ministarstvo unutrašnjih poslova Srpske i Vlada dali saglasnost, te ih blagovremeno poslali klubovima poslanika SDS-a i SNSD-a. Ukazali smo na prenošenje nadležnosti na 12 mjesta kojim bi se centralizovao sistem, o čemu danas Mektić nepromišljeno priča. To je kršenje Ustava, zakona i svih pravnih akata koji su regulisali ovu oblast – naglasio je Međed.

Izvor: SRNA/RTRS