U želji da što više pocrne, ne razmišljajući o posljedicama, mnogi ne slute da koža pamti sve: opekotine koje ste davno zaboravili, osipe, čak i one plikove od sunca iz djetinjstva kada niste htjeli da izađete satima iz mora, a brzo su nestali od melema. Opekotine dovode do hemijske reakcije, jer spoljni sloj kože oslobađa supstance od kojih krvni sudovi otiču i propuštaju tečnost, pa se javlja upala, bol, crvenilo…

– Mnogi se previše sunčaju, često bez adekvatne zaštite, pa nije rijetko vidjeti ljude sa opekotinama i plikovima na koži. Promjene nastaju nekoliko sati poslije sunčanja, a u potpunosti se ispolje nakon 12 do 24 časa, zavisno od tipa kože. Najčešće se javlja crvenilo različitog intenziteta, kao i edem (otok), plikovi, uz osjećaj toplote, peckanja, zatezanja i bola. Ponekad se osjeća jeza, groznica, povišena temperatura i glavobolja, što se uglavnom povezuje sa sunčanicom. Na sreću, koža ima sposobnost reparacije i u većini slučajeva se promjene povuku nakon nekoliko dana. Dolazi do deskvamacije, odnosno ljuštenja kože i pigmentacije koja traje duže zbog novostvorenog pigmenta melanina – objašnjava dermatovenerolog profesor dr Sonja Vesić.

Koža od najranijeg djetinjstva sve upamti i tokom života ispostavlja “račun” koji može biti veoma visok, ističu stručnjaci. Opekotine u djetinjstvu mogu kasnije dovesti do razvoja melanoma jer UV zraci duboko prodiru u slojeve kože i oštećuju ćelije, a da se to na površini i ne vidi. Zraci sunca ostavljaju tragove unutar nukleusa ćelije koje nose DNK kod. Uvijek se govori o štetnost ultraljubičastih zraka, a da li oni mogu biti i korisni za organizam?

UVB zraci su u osnovi korisni jer sintetišu vitamin D, ali ako se pretjera u sunčanju mogu biti kancerogeni. Rožasti sloj kože i melanin prave zaštitu od solarne radijacije. Ta dva mehanizma savršeno rade ako se sunčamo umjereno. Iako koža ima sposobnost regeneracije, liječenje je neophodno kod upale, da bi se povuklo crvenilo i otok, ublažio osjećaj vreline na koži, peckanje, zatezanje i bol. Kod ozbiljnijih stanja bi trebalo otići ljekaru jer opekotine od sunca nisu samo prolazna ljetnja boljka, kao što većina ljudi misli. Naučnici su dokazali da svako “gorenje” na suncu povećava šansu od karcinoma kože koji se može javiti i godinama nakon neopreznog sunčanja.

Promjene na koži od sunčanja traju uglavnom četiri do osam dana, ne ostavljaju ožiljke i mnogi ne obraćaju pažnju na njih, ali bi ih trebalo liječiti u kućnim uslovima i tako sprečiti ozbiljne posljedice koje se mogu vremenom ispoljiti, savjetuje stručnjaci. Čim koža pocrveni, uradite sljedeće…

– Hladne obloge stavite na crvena mjesta i mijenjajte na 10,15 minuta. Sličan efekat se postiže kupanjem u hladnoj vodi koja ublažava osjećaj vreline i pečenja.

– Protiv opekotina i otoka efektna je krema sa 1 odsto hidrokortizona, kao i preparati na bazi aloa vere.

– Trebalo bi nadoknaditi tečnost koja je isparila preko kože i piti više vode.

– Veoma je važno da se plikovi ne buše i ljušte, jer se mogu inficirati.

– Ne treba raditi piling, već je ostaviti da sama počne da se ljušti jer je to znak da se obnavlja i zacjeljuje.

Izvor: Večernje novosti