Predsjednik srpske zajednice u Australiji Milutin Ivković izjavio je da Srpska pravoslavna crkva /SPC/ i predstavnici srpske dijaspore procjenjuju da na tom kontinentu ima najmanje 200.000 Srba, a da ih je na zvaničnom popisu 73.901 jer ih je australijska država “prekrstila u Bosance i Hrvate”.

On je pojasnio da je državna administracija iz Kanbere sve narode doseljene iz bivše Jugoslavije i njihove potomke, kojih je bilo oko pola miliona, podjelila po novonastalim državama kao teritoriji njihovog rođenja i porijekla.

“Tako su Srbi iz Hrvatske i BiH, u popisu australijskog stanovništva i karti etničkog sastava stanovnika, postali Hrvati i Bosanci. Time je u Australiji izbrisano najmanje 100.000 Srba”, rekao je Ivković za “Večernje novosti”.

Analitičar iz Minhena Miodrag Krculj izjavio je da su popisi u zemljama EU pokazali da danas na teritoriji zemalja EU živi 670.514 srpskih državljana.

“Sa druge strane, ambasade Srbije u državama EU, Švajcarskoj i Norveškoj raspolažu `okvirnim` brojem od 1.167.936 građana”, ukazao je Krculj.

Bivši generalni konzul Srbije u SAD Desko Nikitović izjavio je da se više od 80 odsto Srba u SAD asimilovalo i konstatuje da će Srbi kao narod tamo nestati kroz 50 godina.

“Svi će Srbi biti Amerikanci. Da je taj proces neminovan, najbolje ilustruje činjenica da je sredinom osamdesetih godina Čikago sa okolinom imao 300.000 Srba, a danas ih je jedva 50.000”, rekao je on.

Najviše registrovanih Srba – njih 200.000 živi danas u Beču što taj grad čini “prestolnicom srpske dijaspore”.

Srna/ATV