U Stričićima na Manjači, svu pažnju danas je plijenio Milorad Dodik. Nikog iz opozicije nije bilo da mu stane na crtu, kao što su prošle, izborne godine.

I Kočićev zbor sve u svemu nešto mirniji, ali nije izostalo već tradicionalno pjevanje predsjednika Srpske.

Na zbor se sjatilo i staro i mlado. Od onih koji su došli prvi put, do onih koji veselje ne propuštaju već desetak godina. U Stričiće se vraćaju zbog muzike, ića i pića.

A osim druženja, na Manjači je bilo i takmičenja. Od bacanja kamena, do borbe bikova. One koji ne rane kućama, predveče dočekaju i plesačice. Kada se sve sabere i oduzme, program je jako sličan prošlogodišnjem, uprkos obećanjima Gradske uprave da će do promjene doći. Nikome to, čini se, nije bilo mnogo bitno, pa i političari poručuju da je najvažnije narodno veselje.

“52. Kočićev zbor je prilika da se okupe umjetnici, da se najboljima među njima daju nagrade i manifestacija traje danima, a u BL i Beogradu a završava se ovdje velikim narodnim zborovanjem”, rekao je predsjednik RS Milorad Dodik.

“Danas je i narodni zobr, tradicionalni narodni zbor na kojem se narod uoči Gospojine okuplja ovdje na Manjači, očekuje se veoma mnogo ljudi, procjene su nekoliko desetina hiljada ljudi sa svim onim drugim sadržajima od narodnih običaja i bodljavine bikova pa do narodnog druženja”, rekao je gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić.

Opet je tako u sjeni ostala suština – Kočićev lik i djelo. Istini na volju, nagrađeni su i ove godine najuspješniji pisci, a recitovao je pred publikom i Ljubivoje Ršumović. Nakon kulturno-umjetničkog dijela, zbor se preselio pod šatore, nekoliko stotina metara dalje od kuće Petra Kočića.

U Stričićima danas nekoliko hiljada ljudi, ali na prste mogu da se izbroje oni koji su posjetili Kočićevu rodnu kuću. Većina je ostala pod užarenim šatorima, a svojim kućama će tek poslije ponoći.

ATV