Nagli pad temperature i seks u veoma hladnoj prostoriji mogu imati negativne posledice na vaše zdravlje.

Virusi, prehlade, dermatitis, migrene, promene raspoloženja, problemi sa snom, samo su neki od neželjnih efekata vođenja ljubavi ispod klima uređaja kada je napolju tropska vrućina.

Ekstremne temperaturne razlike predstavljaju opasnost za sve, a posebno osobe koj imaju nizak krvni pritisak i probleme sa cirkulacijom. Stručnjaci pozivaju na operez kada je upotrebom klima uređaja u pitanju. Idealna temperatura prostorije koju hladimo po pravilu trebalo bi da bude 7-8 stepeni niža od spoljašnje.

Da budemo iskreni, malo ko se pridržava ovog uputstva. Ako je napolju 40 stepeni, preporučuje se da klima uređaj podesite da hladi na 32-33 stepna, jer takvu temperaturnu razliku ljudski organizam dobro podnosi.

Evo šta može da vam se desi ako često boravite i imate “aktivnosti” u rashlađenim prostorijama:

Klima uređaj suši vazduh u prostoriji što uzrokuje sušenje sluznice nosa koje onda slabije štite od virusa, bakterija i alergena.

Stalni boravak u klimatizovanoj prostoriji može dovesti do smanjenja imuniteta, jer nedostatak kisieonika otežava normalno funkcionisanje belih krvnih zrnaca koja učestvuju u borbi protiv bakterija.

Direktno duvanje i izostanak svežeg vazduha može dovesti do negativnih učinaka klima uređaja i na kožu. Vrlo je moguće da dođe do pojave dermatitisa i ekcema.

Snižena količina kiseonika sa druge strane može povećati krvni pritisak i broj otkucaja srca. Količina kiseonika u krvi povezana je i sa serotoninom, hormonom sreće. Dakle, vrlo je verovatno da će doći do depresije i promene raspoloženja.

Promena temperature može dovesti i do migrena, posebno kod onih koji često imaju problem sa sinusima.

Spavanje u prostoriji gde je vazduh previše hladan, može izazvati “grešku” u proizvodnji melatonina, što se odražava na kvalitet sna. Vrlo česti su poremećaji u ciklusu spavanja koji utiču da se telo odmori.

ALO