Nedostatak vitamina F se ispoljava različito kod dece i odraslih.

Najmlađi stalno osjećaju žeđ, imaju hronične infekcije, sinuzitis, česte kijavice.

Kod odraslih je prvi simptom veoma suva koža.

Koža vam se stalno peruta, a ne znate koji je razlog tome. Kada prevučete rukom preko nje osjećate hrapavost, što vas dodatno nervira. Ovakva pojava može biti posledica hroničnog nedostatka vitamina F, a ne neka ozbiljnija tegoba.

Važan je za metabolizam, sprječava taloženje holesterola u arterijama, jača imunološki sistem. Pomaže i u smanjivanju tjelesne mase tako što sagorijeva zasićene masnoće.

Kod oboljelih od šećerne bolesti, ovaj vitamin smanjuje rizik od oštećenja kardiovaskularnog sistema i sprječava očne bolesti. Ublažava menstrualne bolove, a primjenjuje se i u terapiji steriliteta kod oba pola, naročito kod muškaraca.

Nedostatak vitamina F se ispoljava različito kod djece i odraslih. Najmlađi stalno osjećaju žeđ, imaju hronične infekcije, sinuzitis, česte kijavice, alergije na koži, ekceme ili probleme sa disajnim organima, čak i astmu.

Kod odraslih je prvi simptom veoma suva koža, najprije na stopalima, potom nogama i na kraju po cijelom tijelu. Preterano je i perutanje koje se vidi prilikom skidanja čarapa. Razvijaju se ateroskleroza i arterioskleroza, tromboza, može doći do infarkta miokarda, pojave masne jetre, zatvora ili dijareje, smanjene otpornosti organizma na viruse i bakterije.

Da biste zadovoljili dnevne potrebe za ovim vitaminom, u jelovnik uvrstite hladno cijeđeno suncokretovo ulje (dvije i po kašike), koje je izuzetno bogato ovim važnim sastojkom.

Isti efekat možete postići konzumiranjem šest kašika sjemenki suncokreta. Vitaminom F bogate su i druge sjemenke uljarica, susam, kikiriki, lan i mak. Najbolje se apsorbuje u kombinaciji sa vitaminom E.

Izvor: Novosti.rs