Lideri SNSD-a, DNS-a i SP-a danas su na sastanku u Banjaluci istakli potrebu da se na prvoj narednoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske pokrene pitanje suspenzije ranije donesene deklaracije koja se odnosi na evroatlantski put BiH i donesu zaključci koji se odnose na utvrđivanje statusa vojne neutralnosti po uzoru na Srbiju.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je novinarima nakon sastanka da je stav vladajuće koalicije da je potrebno da Narodna skupština donese zaključak o vojnoj neutralnosti, podsjetivši da u Srbiji postoji odluka o tome, a u Srpskoj samo naznake o tome.

On je pojasnio da je i stav opozicije da se prati stav Srbije te je dodao da Srbija ima donesen stav o vojnoj neutralnosti.

Dodao je i da koalicija smatra da nema potrebe da  Narodna skupština Republike Srpske raspravlja o radu Vlade Republike Srpske što traži opozicija, jer kako kaže, postoje redovni izvještaji Vlade u kojima sve obavještava o svom radu.

Lider SNSD je pojasnio da opozicija može da radi šta hoće, ali vladajuća većina neće glasati za interpelaciju Vlade Srpske.

Dodik je poručio da treba razgovarati o tekućim pitanjima stabilizacije, koju uspješno sprovode institucije Srpske.

Nakon sastanka lidera stranaka vladajuće koalicije u Banjaluci, predsjednik Republike Srpske i SNSD-a Milorad Dodik je zatražio od glavnog revizora službe za reviziju Duška Šnjegote da podnese ostavku ili će biti smijenjen.

Dodik je rekao da je revizorski izvještaj o stanju budžeta tendenciozan i ustvrdio da Republika Srpska ima prihode u plusu od 40 miliona KM.

Govoreći o aktuelnom pitanju knjiženja imovine u BiH, Dodik je napomenuo da su u tom pogledu u Ustavnom sudu BiH donesene neustavne odluke i da ta imovina ne pripada BiH.

On je najavio da će u tom smislu uslijediti izmjene i dopune zakona kojim će biti zaštićena imovina Srpske, odnosno predviđeno da ne može biti knjiženja imovine na osnovu odluka organa izvan Srpske bez saglasnoti parlamenta Srpske.

On je rekao da nema pomaka oko Transportne zajednice.

– Ova zajednica nije sporna i mi taj ugovor ne možemo promijeniti. Mi tražimo da se poštuje mehanizam koordinacije, to ne može biti odluka SM BiH. Mora biti rotacije, moraju odlučivati Vlada Srpske, Vlada FBiH i Savjet ministara BiH – naglasio je Dodik.

Komentarišući izjavu ministra finansija i trezora BiH Vjekoslava Bevande da Republika Srpska blokira usvajanje globalnog fiskalnog okvira, Dodik je rekao da Srpska neće dati saglasnost za povećanje budžetskog okvira.

On je rekao da nema saglasnosti za povećanje stavke koja se odnosi na vojsku.

Sastanku su osim lidera SNSD-a Milorada Dodika prisustvovali i potpredsjednici stranke Željka Cvijanović i Radovan Višković, kao i generalni sekretar stranke Luka Petrović.

Ispred DNS-a sastanku su prisustvovali lider stranke Marko Pavić, potpredsjednik DNS-a Nedeljko Čubrilović, šef Kluba stranke u Narodnoj skupštini Republike Srpske Spomenka Stevanović, kao i generalni sekretar DNS-a Dragutin Rodić.

Na sastanku je bio i lider SP-a Petar Đokić, šef kluba socijalista u parlamentu Srpske Slobodan Protić, potpredsjednik stranke Živko Marjanac.

Sastanak je održan u Administrativnom centru Vlade Republike Srpske.

RTRS