Vlada Republike Srpske ne podržava povećanje plata u Željeznicama Republike Srpske i smatra da treba da ostanu na dosadašnjem nivou, s obzirom na to da je to javno preduzeće u procesu restrukturisanja.

Iz Biroa Vlade Srpske za odnose sa javnošću saopšteno je da je Vlada Srpske na današnjoj radno-konsultativnoj sjednici u Banjaluci razmatrala i usvojila Informaciju o povećanju plata u preduzeću Željeznice Republike Srpske.

Predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović ranije je izjavila da je odluka o povećanju plata rukovodiocima srednjeg ranga u Željeznicama Republike Srpske”neprihvatljiva, s obzirom na brojne izazove sa kojim se susreće ovo preduzeće.

Ona je tada navela da za proces ukupnog restrukturisanja ovog preduzeća treba obezbijediti oko 230 miliona KM.

Vlada Republike Srpske zadužila je danas Republičku upravu Civilne zaštite, Vatrogasni savez Srpske i Centar za gazdovanje kršom da do sredine septembra sačine detaljnu analizu posljedica požara i dostave joj na razmatranje.

Usvojena je informacija o požarima na području regije Trebinje, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose sa javnošću.

U saopštenju se navodi da Vlada Srpske kontinuirano prati stanje na područijima zahvaćenim požarima i u stalnom je kontaktu sa predstavnicima lokalnih zajednica, vatrogasnih službi, Centrom javne bezbjednosti Trebinje, Republičkom upravom Civilne zaštite, Centrom za gazdovanje kršom i Helikopterskim servisom Republike Srpske.

Vlada Srpske prihvatila je informaciju o potpisivanju protokola o saradnji sa Vladom Autonomne Pokrajine Vojvodina, koji će biti potpisan krajem septembra. U okviru protokola, kao oblasti i pitanja koja su posebno značajna za međusobnu saradnju istaknuti su privreda i preduzetnička djelatnost, saradnja razvojnih agencija sa ciljem privlačenja sredstava iz fondova EU, nauka, kultura i tehnološki razvoj.

“Istaknuti su i obrazovanje i saradnja između univerziteta, intenziviranje trgovinske razmjene, zajednički nastupi na sajmovima, zdravstveni sektor i preventivna zaštita zdravlja stanovništva, razmjena informacija o procedurama, poreskim olakšicama, zakonskim rješenjima o načinu funkcionisanja trgovine i o tržišnim izvoznim potencijalima i drugo”, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose sa javnošću.

Izvor: SRNA/RTRS