Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je, povodom hapšenja na Kosovu i novih provokacija u Hrvatskoj, da Srbija neće slabiti, kako neki žele, ni ekonomski, ni vojno, ni politički, već će biti snažnija. Ocjenjuje da je hapšenje Bogdana Mitrovića (74) u Suvoj Rijeci od strane kosovskih specijalaca, bez sumnje politika zastrašivanja.

Aleksandar Vučić je, u izjavi novinarima u Leskovcu, rekao da podržava odluku generalnog sekretara Ministarstva spoljnih poslova Veljka Odalovića da napusti skup o nestalima u Zagrebu, poslije uvreda iznijetih na račun Srbije.

“Pozvao sam Odalovića i rekao da je dobro što je umio da štiti dostojanstvo Srbije, ali sam rekao da je trebalo oštrije da reaguje i u lice kaže sve što misli o zločinima koji su činili protiv Srba na različitim mjestima”, objasnio je predsjednik Srbije.

Vučić je rekao da je situacija mnogo teška za nas, jer neki ljudi misle da je uvijek trenutak i prilika da se iživljavaju nad Srbima kada nemaju argumente za svoju politiku.

Ovo što se dogodilo u Hrvatskoj, kako ističe, navodi ga da se pita kakva je to Srbija kakvom bi se neki zadovoljili.

“Јe li to nemoćna Srbija, slaba, na koljenima, ili bi ih zadovoljilo da Srbija ne postoji. Srbija ni ekonomski, ni vojno, ni politički neće da slabi, i biće sve snažnija. To je nešto što će nam donositi probleme i odnos u kojem će neki stalno tražiti da se stidimo sebe”, uvjeren je Vučić.

Poručio je da Srbija nema čega da se stidi, a prije svega ne svoje prošlosti, što imaju drugi.

“Nemojte da gotovo sve u okruženju podsjećamo na nacističku prošlost i Sila osovina u Prvom svjetskom ratu, i svim drugim stvarima poslije toga. Mi samo hoćemo mir i stabilnost, nikoga ne diramo”, podvukao je predsjednik Srbije.

Vučić je ukazao da ovakvo ponašanje govori samo kolika nervoza postoji kod mnogih koji vide da Srbija, po njihovim aršinima, nije dovoljno slaba i mala, unižena i ponižena.

“Taj film nećete gledati”, podvukao je Vučić, dodajući da ga interesuje šta će strani prijatelji da kažu na hapšenja na Kosovu, kao i ponašanje Hrvatske.

“Čekaću cijelu noć naše prijatelje da vidim ima li još neki koji ima nešto Srbiji da kaže, a ponosi se nekom svojom ustaškom prošlošću”, naglasio je on.

Kazao je i da je bio meta napada Hrvatske samo zato što je djeci rekao da navijaju za veće klubove, kao što su Crvena Zvezda ili Partizan.

“Zar Zvezda ili Partizan nisu veliki klubovi, veći od Dinama ili drugih hrvatskih klubova. Јer treba da bude zabranjeno djeci da navijaju za veće ili srpske klubove. Od toga su napravili temu, ali nisu od ustaških znakova u Јasenovcu”, rekao je Vučić.

Kaže da je time počinio “strašan zločin, i da čeka da ga zbog toga pozovu u Hag”.

“Moj najveći zločin je bio što sam rekao da će, osim kolača, dobiti knjige jer čitaju ćirilicu”, podvukao je Vučić.

Predsjednik Srbije je najavio da će država posebno ulagati u zaštitu ćiriličnog pisma, srpskog identiteta i boriti se na miran način u njihovom očuvanju svuda.

“Time što će mene da vrijeđaju neće me sprečiti u tome. Po svim međunarodno pravnim aktima imamo pravo na to”, zaključio je Vučić.

Izvor: Tanjug,RTS