Novinar portala “Dnevno.ba” Јosip Šimić rekao je da je danas dobrovoljno boravio u prostorijama Agencije za istrage i zaštitu BiH , gdje je saslušan u svojstvu svjedoka po njegovoj prijavi u vezi sa kriminalom u Sindikatu građevinarstva, industrije i građevinskog materijala BiH.

Šimić je pojasnio da je u tom slučaju dostavio dokaze zbog čega je saslušavan u svojstvu svjedoka, po naredbi tužioca Suade Pašić.

On je rekao da nije uhapšen, već da je dobrovoljno došao u prostorije Sipe.

Šimić kaže da ovo njegovo saslušanje nema veze sa izjavama ministra bezbjednosti u Savjetu ministara Dragana Mektića u vezi sa dokumentima o prisluškivanju vršioca dužnosti glavnog tužioca Gordane Tadić i potpredsjednika Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH Ružice Јukić.

“Tužilaštvo BiH izdalo je saopštenje da su ti dokumenti autentični”, rekao je Šimić.

Portparol Sipe Kristina Јozić potvrdila je da Šimić nije lišen slobode i da je sa njim samo obavljen informativni razgovor nakon čega je napustio službene prostorije Agencije.

– Obavljen je informativni razgovor, on nije lišen slobode – rekla je za N1 Kristina Јozić, portparolka Agencije.

Šimić je nedavno podnio prijavu Tužilaštvu BiH zbog nezakonitog provođenja posebnih istražnih radnji od strane Agencije za istrage i zaštitu BiH i dostavljanja “šeme kretanja” i sadržaja “prisluškivanih“ razgovora”.

Tužilaštvu BiH dostavljeni su dokumenti koji ukazuju na provođenje posebnih istražnih radnji praćenja kretanja vršioca dužnosti glavnog tužioca BiH Gordane Tadić, kao i transkripti razgovora između nje i potpredsjednika Visokog sudskog i tužilačkog savjeta Ružice Јukić.

“S obzirom na to da su tekstovi razgovora autentični i da je navedena komunikacija ostvarena, Tužilaštvo BiH će u okviru predmeta na kojem radi izvršiti detaljne provjere zakonitosti provedenih radnji, kao i osoba koje su učestvovale u navedenim aktivnostima”, saopšteno je iz Tužilaštva.

Šimić je ranije danas rekao da je Tužilaštvu BiH predao “transkripte prisluškivanih razgovora i praćenih i-mejlova glavnog tužioca BiH Gordane Tadić i potpredsjednika Visokog sudskog i tužilačkog savjeta Ružice Јukić”.

“Obavijestio sam danas Tadićevu o njenoj fizičkoj sigurnosti koja je ugrožena tajnim praćenjem i prisluškivanjem, ali ne samo njena već i Јukićeva. Predavši transkripte prisluškivanih razgovora i praćenje i-mejlova koje je vršila SIPA ispunio sam svoju građansku dužnost”, naveo je Šimić, tvrdeći da je “dokument iz SIPA istinit”.

Prema njegovim riječima, “rušenje Tadićeve je krenulo u februaru ili martu ove godine, a intenziviralo se juče, nakon obraćanja ministara bezbjednosti BiH Dragana Mektića”.

“Nakon što sam 20. avgusta poslao prijavu i obavijestio da se Tadićeva prisluškuje nezakonito, Mektić je sazvao konferenciju za novinare i pozvao na rušenje ustavnog poretka BiH i institucija, a mene ponovo proglasio budalom”, kaže Šimić.

On smatra da je Mektićevo reagovanje na njegov članak da glavnog tužioca prati SIPA više nego vidljiva, jer je, kako kaže, bio “preplašen i u strahu”. “Mektić se boji istine”, smatra Šimić.

“Јuče me je jedna osoba molila da ‘zategnem ručnu’, pa će i Mektić ‘zategnuti’, jer smo otišli predaleko, ali sam to odbio. Što se tiče Mektićevih navoda da sam lud i opasan po okolinu to ćemo rješavati po tužbi za klevetu”, rekao je Šimić.

Izvor: Srna/Agencije