Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković odobrio je pomoć od 1.000 KM Udruženju roditelja sa četvoro i više djece “Roda” za nabavku školskog pribora povodom početka nove školske godine.
“Veoma smo zahvalni što je, kao i ranijih godina, prepoznat značaj školovanja djece iz višečlanih porodica, tako da smo od ovih sredstava nabavili i do sada podijelili pedesetak paketa školskog pribora”, rekao je Srni predsjednik Udruženja Slavko Stupar.

On je istakao da je ovo još jedna značajna aktivnost u okviru šire akcije koju Udruženje sprovodi pod nazivom “Djeca su naše najveće bogatstvo”, dodavši da je do sada ukupno podijeljeno oko 120 kompleta školskog pribora.

Stupar je naglasio da su prednost imala djeca do petog razreda osnovne škole iz socijalno ugroženih višečlanih porodica, gdje nijedan roditelj nije zaposlen, te dodao da će se ti kriterijumi poštovati sve do konačne podjele kupljenog pribora.

On je naveo i da je tokom ljeta u Udruženju organizovana akcija razmjene udžbenika za djecu od trećeg do devetog razreda, te da je većina đaka iz ove populacije građana spremno dočekala početak nove školske godine.

“Bilo je i donatora koji nam svake godine pomognu u ovoj akciji nabavke udžbenika, pa je recimo `Prijedorčanka` ove godine uručila pet kompleta udžbenika za osmi i deveti razred”, naglasio je Stupar.

On je dodao da je od ove školske godine obezbijeđen i besplatan prevoz za osnovce i srednjoškolce iz višečlanih porodica.

Tokom avgusta za pomoć u radu udruženja bio je aktivan humanitarni broj 1458, a sredstva dobijena na taj način će, prema Stuparovim riječima, biti upotrijebljena za pomoć najugroženijim višečlanim porodicama.

“Akcija je organizovana u funkciji zaustavljanja bijele kuge i poboljšanja stope nataliteta, kao i sprečavanja migracija mladih bračnih parova, jer višečlane porodice ne moraju uvijek biti i siromašni članovi našeg društva već porodice kojima treba podrška”, istakao je Stupar.

U Prijedoru ima 456 porodica sa četvoro i više djece, a prema riječima Stupara, od ove godine su članovi Udruženja i porodice sa troje djece.