Na području grada Prijedora, ove godine u školu je krenulo oko osam hiljada đaka.

Zvona su se oglasila u svim osnovnim i srednjim školama. U školske klupe prijedorskih škola sjelo je 5.377 osnovaca i nešto više od 2.600 srednjoškolaca. Zatvoreno je područno odjeljenje Osnovne škole u Tramošnji. Broj đaka ove godine manji je u odnosu na prethodne.

Prijedorski osnovci i srednjoškolci, u školske klupe sjedaju sa novim ciljevima i očekivanjima.

David Kralj, učenik OŠ “Dositej Obradović”, kaže da mu je osnovni cilj da što više nauči i postigne odličan uspjeh.

Zdravko Savić, učenik Ugostiteljsko-ekonomske škole, kaže da će se truditi da postigne što bolji uspjeh u učenju.

U srednjim školama Prijedora, od ove godine su i dva nova zanimanja. Valentina Sovilj, predsjednica Aktiva direktora srednjih škola regije Prijedor, pojasnila je da je riječ o zanimanju tehničar informacionih tehnologija u Elektrotehničkoj školi, te tehničar CNC tehnologije u Mašinskoj školi.

Međutim, zabilježen je manji broj učenika – srednjoškolaca za deset odsto, dok će za razliku od prošle godine, biti 105 manje prvačića. Ovakva situacija odražava se na radna mjesta zaposlenih u obrazovanju. Pojavljuje se tehnološki višak, a na području prijedorske regije je i jedna škola manje – područna škola u selu Tramošnja.

Stevica Džogazović, predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola Prijedor, rekao je da su u vezi s ovim problemom uspjeli da svim radnicima koji su proglašeni za tehnološki višak obezbijede fond časova na području grada.

U toku je i akcija “Zaštitimo djecu od saobraćaja” u kojoj su rame uz rame sa policijskim službenicima, stali i prijedorski osnovci.

Milica Starčević, član Školske saobraćajne policije, kaže da je danas njen zadatak da zaustavlja vozila i da pomaže pješacima da pređu preko pješačkog prelaza.

Sretoja Vujanović, načelnik Sektora policije Policijske uprave Prijedor, kaže da se policijski službenici nalaze ispred škola kako bi omogućili bezbjedno učestvovanje učenika u saobraćaju.

RTRS