Odobravanje 5,5 miliona evra pomoći za Srbe u Republici Srpskoj i Federaciji BiH je odličan korak Beograda, jer srpski narod mora da se drži na okupu zato što će samo jedinstven moći da se odbrani u svijetu koji ide u pravcu nestabilnosti, rekao je Srni politikolog iz Beograda Aleksandar Pavić.

“Uvijek se mora pozdraviti svaka inicijativa koja reafirmiše jedinstvo naroda i to ne samo u državi Srbiji nego svuda gdje Srbi žive i kompaktno i u većini i u manjini, a još je bolje kada je to praćeno konkretnim djelima”, rekao je Pavić.

On je istakao da ne treba brinutu kako će drugi da reaguju, zato što će uvijek biti otpora srpskom jedinstvu na ovom prostoru, dok god srpska država potpuno ne ojača i za druge postane rizično da se protive srpskom jedinstvu koje ne ugrožava nikoga drugoga, ali se ne smije više dopustiti da iko ugrožava Srbe.

“Ovo je vrlo legitimno i svakako legitimnije od podrške koju Šiptari dobijaju iz daleke Amerike ili od podrške koju političko Sarajevo dobija sa Bliskog istoka iz centara koji podržavaju i finansiraju terorizam širom svijeta”, rekao je Pavić.

On je ukazao da Srbi treba da pozdrave i pomoć i najavljeno usvajanje deklaracije o opstanku srpske nacije “i da traže i od sebe i od onih koji imaju vlast još više toga”.

“Vrijeme je takvo da ćemo samo jedinstveni moći da se odbranimo”, istakao je Pavić.

Pavić je ukazao da svijet ne ide u pravcu stabilnosti, već nestabilnosti.”Moramo sve naše nacionalne snage da konsolidujemo u svakom pogledu”, naglasio je on.

Pavić je poručio da Srbi treba da se drže na okupu i što se tiče ekonomije i što se tiče zajedničkih vrijednosti.

“To jednostavno treba da radimo bez pardona, jer mi ne nastupamo ofanzivno prema bilo kome. Ovo je, ustvari, najbolji način odvraćanja. Dva puta će razmisliti naši neprijatelji ili suparnici da li da udare na nas kao nacionalni korpus u cjelini ili na njegove dijelove, ako znaju da smo svi jedno i da je napad na jednog napad na sve, da je kritika jednog, kritika svih”, rekao je Pavić.

On je istakao da je to put koji srpski narod mora da slijedi ujedinjen.

“U isto vrijeme moramo da zajedno znamo ko su nam prijatelji, a ko neprijatelji, da još više razvijamo odnose sa onima koji su nam saveznici ili koji nas nikada nisu napadali, a da stavimo do znanja onima koji bi željeli da nas razbiju ili drže u potčinjenom položaju, da su ta vremena nepovratno prošla i da se nikada neće vratiti”, rekao je Pavić.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je juče da će Srbija pomoći sa oko pet i po miliona evra opštine u Republici Srpskoj i Federaciji BiH u kojima pretežno žive Srbi.

Na sastanka državnog rukovodstva Srbije sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom i premijerom Željkom Cvijanović, Vučić je rekao da je to veoma važno za građane Republike Srpske i Srbije.

Izvor: Srna/RTRS